Προστασία από πιστωτές ζητεί η Aegean Marine Petroleum

Προστασία από πιστωτές ζητεί η Aegean Marine Petroleum

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ προσέφυγε χθες η Aegean Marine Petroleum Network, σε συνεργασία με τον βασικό πιστωτή της, τον όμιλο εμπορίας πρώτων υλών Mercuria Energy Group, ο οποίος έχει συναινέσει στην παροχή χρηματοδότησης 532 εκατ. δολαρίων (466 εκατ. ευρώ), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, θα αναζητηθεί νέος στρατηγικός επενδυτής για την Aegean.

Οπως προκύπτει, η επιλογή της προσφυγής στο άρθρο 11 έγινε για να βρεθεί νέος επενδυτής, χωρίς να μειωθεί η αξία της Aegean Marine Petroleum, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων πλοίων παγκοσμίως, έχοντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 5% και ετήσιες πωλήσεις 250-285 εκατ. τόνων καυσίμων. Η Mercuria είχε συναινέσει στη χρηματοδότηση της Aegean με κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων πριν από λίγους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει απολέσει κεφάλαια της τάξεως των 263 εκατ. ευρώ. Το ποσό φέρεται να διοχετεύθηκε, σταδιακά, κατά το διάστημα από το 2015 μέχρι και το τέλος του 2017, από τα ταμεία της εισηγμένης στην εταιρεία Oiltank, μέσω τεσσάρων εταιρικών σχημάτων «κελυφών», δηλαδή χωρίς κάποια δραστηριότητα, χωρίς να προκύπτουν εμπράγματα ανταλλάγματα. Δηλαδή, δόθηκαν χρήματα χωρίς να υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, π.χ. παροχή υπηρεσιών ή έργου.

Η Oiltank Engineering & Consulting Ltd. ανέλαβε το 2010, για λογαριασμό της εισηγμένης, την επίβλεψη της κατασκευής ενός σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων στη Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η έρευνα της εταιρείας, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμβόλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση χρημάτων προς την Oiltank επί ζημία της Aegean, μέσω υπερτιμολογήσεων και χρεώσεων που κρίνονται υπερβολικές. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες Παράλληλα, η διοίκηση της Aegean προέβη και σε σοβαρές καταγγελίες για απόπειρες παρεμπόδισης της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή