Η συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα

Η συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του πρωθυπουργού, πρώτη φορά δημοσίως, για το ενδεχόμενο «να μην προχωρήσει η συμφωνία» των Πρεσπών, καθώς και η επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. ότι όπως λένε οι πολίτες, η συγκυβέρνηση «αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με το Σκοπιανό», σημάδεψαν τη χθεσινή σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη ειδικότερα ως προς το Σκοπιανό.

«Εχω τονίσει επανειλημμένως, και έχει γίνει σαφές και από όλους τους διεθνείς παράγοντες, ότι η ΠΓΔΜ τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες, όσο όμως και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, δεν προτρέχουμε, την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί όπου πρέπει να δοθούν, όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό, αλλά εκεί που πρέπει να δοθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με κύκλους της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι η κίνησή του αυτή καταδεικνύει –εκτός των άλλων– την πολιτική πίεση που αισθάνεται ειδικά μετά τις εξελίξεις στη γείτονα και το εξ αυτών κλίμα που διαμορφώνεται εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ένταση κλιμακώθηκε και σε άλλη στιγμή, όταν ο κ. Μητσοτάκης σε απάντηση πρόσφατων τοποθετήσεων και του κυβερνητικού εκπροσώπου ως προς το κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με το σύνθημα ακροδεξιών-εθνικιστών ότι «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», είπε σε υψηλούς τόνους: «Οχι, δεν συμφωνούμε. Μόνοι σας το κάνατε το παζάρι και φέρετε ακέραιη την ευθύνη».

Η απάντηση αυτή πυροδότησε νέα επίθεση από πλευράς του κ. Τσίπρα: «Εχω βγει από τα ρούχα μου διότι δεν περίμενα εσείς από το βήμα της Βουλής να εκστομίσετε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπούλησε τη Μακεδονία, αλλά έκανε και συναλλαγή, αντάλλαξε τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε μεταξύ άλλων εμφανώς εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή