Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/12/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων τα ομόλογα

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων παρασύρθηκαν μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα, με τα «μηνύματα» που έστειλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη Τετάρτη να οδηγούν σε sell-off τα παγκόσμια χρηματιστήρια και να ασκούν πιέσεις στους κρατικούς τίτλους, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα «εγκλωβισμένη» στην αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα και μακριά από τα ραντάρ των επενδυτών. Η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και η μείωση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με τους «αγνώστους» που υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα –όπως η συνέχιση ή όχι των μεταρρυθμίσεων και το αβέβαιο πολιτικό τοπίο εν όψει εκλογών–, κάθε άλλο πάρα στρώνουν ένα ομαλό έδαφος για νέες εκδόσεις ομολόγων το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε νέα άνοδο στο 4,368%, με το spread να διευρύνεται στις 411 μονάδες βάσης.

Βρήκαν στις τουαλέτες 95.000 ευρώ

Καθαρίστριες και υπάλληλοι δύο εστιατορίων θα πάρουν τις 95.000 ευρώ που βρήκαν στις τουαλέτες της δουλειάς τους. Για την ακρίβεια, μόνον όσα επιβίωσαν μιας ακατανόητης δοκιμασίας. Οι 40.000 βρέθηκαν σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας σχισμένα σε κομματάκια και τα υπόλοιπα χωμένα στη λεκάνη τουαλέτας, που είχε βουλώσει. Οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας UBS, στο ίδιο κτίριο, είχαν καταγράψει τρεις γυναίκες και έναν άνδρα να πηγαινοέρχονται από το θησαυροφυλάκιο στις τουαλέτες των εστιατορίων. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να εξιχνιάσει το συμβάν και ενάμιση χρόνο μετά η υπόθεση έκλεισε.

Εγινε παρεξήγηση, αλλά ευτυχώς δόθηκε εξήγηση

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο λόγος για την αναστάτωση που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες, όταν η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών κατήγγειλε ότι έλαβε σχέδιο νόμου και σχέδιο υπουργικής απόφασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα οποία, εάν θεσπίζονταν, θα οδηγούσαν ούτε λίγο ούτε πολύ σε κλείσιμο τουλάχιστον τα μισά μικροζυθοποιεία. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε αποστάσεις από τα εν λόγω κείμενα και ξεκίνησε γόνιμος διάλογος ανάμεσα στους ζυθοποιούς και στην πολιτεία με πρωτοβουλία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή.

Ξέχασαν δύο σημαντικές διατάξεις

Λίγες ημέρες πριν από το τέλος του έτους η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ξεχάσει να καταθέσει στη Βουλή δύο σημαντικές διατάξεις. Η πρώτη αφορά τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από 15 στο 10% από το 2019 μέχρι και το 2022 και η δεύτερη, εξίσου σημαντική, αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα, εάν η κυβέρνηση δεν καταθέσει τροπολογία, από 1.1.2019 θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Το περίεργο είναι ότι έχουν κατατεθεί διάφορες λιγότερο σημαντικές τροπολογίες, αλλά για τις ουσιώδεις ούτε λόγος.

Ο κ. Παναγής στο τιμόνι της «Παπουτσάνης»

Μετά την επιτυχημένη του πορεία στην «Eurodrip» και τη «Σελόντα», ο κ. Μιχάλης Παναγής (φωτ.) ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διοίκηση της «Παπουτσάνης». Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο κ. Παναγής, σημερινός διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «Σελόντα», πρόκειται από την 1η Φεβρουαρίου 2019 να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία «Παπουτσάνης», που, έπειτα από μία περίοδο ύφεσης, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, αποτελώντας πλέον έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σαπουνιών και υγρών καλλυντικών στην Ευρώπη. O κ. Μ. Τασόπουλος, σημερινός διευθύνων σύμβουλος της «Παπουτσάνης», θα έχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου. Ο κ. Παναγής θα παραμείνει στο Δ.Σ. της «Σελόντα» ως μη εκτελεστικό μέλος. Από 1ης Ιανουαρίου 2019 ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, σημερινός πρόεδρος της «Σελόντα», αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου, ενώ από 1ης Φεβρουαρίου 2019 ο ίδιος θα ασκεί και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή