Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/01/19)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνικό πρόβλημα τρόμαξε συνταξιούχους

Ενα «τεχνικό πρόβλημα» στο αρχείο πληρωμών των συντάξεων είχε ως αποτέλεσμα 16.553 συνταξιούχοι να λάβουν, χθες, μειωμένες συντάξεις. Οι αρχικές αντιδράσεις ήταν έντονες, καθώς επικράτησε αγανάκτηση στους κόλπους των δικαιούχων, όμως γρήγορα σήμανε λήξη συναγερμού. Από νωρίς, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο λογισμικό του συστήματος και θα λυθεί άμεσα. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους δικαιούχους το απόγευμα. Και, τέλος, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην πίστωση του υπόλοιπου ποσού, που παρουσιάστηκε μειωμένο σε λογαριασμούς μερίδας συνταξιούχων. Για την ιστορία, το εν λόγω πρόβλημα προέκυψε σε 16.553 περιπτώσεις σε σύνολο 2.748.004 συντάξεων. Σύμφωνα, δε, με τον ΕΦΚΑ, οφείλεται στην επίσπευση της καταβολής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου… 

Η συμφωνία των Πρεσπών και η κατοχύρωση σημάτων

Να σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα σήματά τους προτρέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εμπορικό συμφέρον ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Σε μια ιδιαιτέρως επικριτική δήλωσή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Β. Κορκίδης υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος απωλειών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη γειτονική χώρα. Καταλήγει δε ότι, ως πρόεδρος επιμελητηρίου, δυσκολεύεται να ενθαρρύνει, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφο 9 της συμφωνίας, «τη στενότερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων της Ελλάδος και της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε περίπτωση σκληρού Brexit, θα πάνε στην Ισπανία

Το ισπανικό πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», που προσφέρει άδεια διαμονής σε όσους πολίτες αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, προτίθενται να αξιοποιήσουν αρκετοί εύποροι Βρετανοί πολίτες που διαμένουν και εργάζονται στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, στο ενδεχόμενο «άτακτης» εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη, άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κάτοχοι ακινήτων στα νότια παράλια της χώρας, επομένως έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν άδειας διαμονής σχετικά εύκολα.

Το τέλος των μνημονίων και η πραγματικότητα

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αποστολή. Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο της δικής του μεταπρογραμματικής εποπτείας. Τέλος, τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του ESM. Ολα αυτά μας τα διευκρίνισε χθες η ανακοίνωση της Κομισιόν, για το τυπικόν της υπόθεσης. Δεν είναι πια η τρόικα (προς Θεού) ούτε καν οι θεσμοί και δεν μιλάμε για αξιολόγηση, αλλά για αποστολή. Αυτό θα πει τέλος μνημονίων!

Αποδόσεις-ασανσέρ βλέπει η Citi για το ελληνικό 10ετές

Σταθεροποιητικές τάσεις «βλέπει» η Citigroup για τα ελληνικά ομόλογα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις αποδόσεις του 10ετούς τίτλου να κινούνται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα εκτιμά πως θα σημειωθεί μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στο τρίτο τρίμηνο, ενώ στις αρχές του 2020 αναμένει επιδείνωση. Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα κινηθεί στα επίπεδα του 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στο 4,10% σε μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο, στο τρίτο τρίμηνο θα μειωθεί στο 3,85% και στο τέλος του έτους θα κινηθεί στο 4,05%. Αντιθέτως, το 2020 αναμένεται να σημειωθούν πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς να τοποθετείται στο 4,20% με 4,35% στο πρώτο εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τα spreads εκτιμά ότι θα κινηθούν στο επίπεδο των 390 μ.β το α΄ εξάμηνο του 2019 και στις 350 μ.β. στο υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή