Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/01/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η… εξέγερση των δημάρχων

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι δήμαρχοι καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υπακούσουν στην απόφαση Χουλιαράκη (φωτ.) για την υπαγωγή των διαθεσίμων τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι δήμαρχοι εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υποστήριξε εν ολίγοις ότι η κυβέρνηση κινείται με εκβιαστικό τρόπο. «Δεν φτάνουν οι περιορισμοί που μας έχει βάλει η κυβέρνηση με τον Κλεισθένη, δεν φτάνει που τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου αντί να τα δώσει στους δήμους, ως ώφειλε, τα δέσμευσε. Τώρα θέλει να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος για λογαριασμό της εις βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών», είπε.

Η υποχρεωτική ταμειακή υπαγωγή των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔΕ την προσεχή Πέμπτη.

Ξεκινάει η δεύτερη φάση αξιοποίησης του Θριασίου

Ξεκινάει η διαδικασία για τη δεύτερη σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου («Θριάσιο ΙΙ»). Το υπουργείο Υποδομών έχει δεσμεύσει κονδύλι περίπου 72 χιλ. ευρώ με στόχο την κάλυψη της αμοιβής νομικού συμβούλου που θα προετοιμάσει την α΄ φάση του διαγωνισμού. Μέσω του διαγωνισμού θα αναζητηθεί ο ανάδοχος για την παραχώρηση για αξιοποίηση 1.200 στεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο. Το έργο ακολουθεί εκείνο της παραχώρησης 580 στρεμμάτων σε παρακείμενη έκταση («Θριάσιο Ι»). Στόχος, ο διαγωνισμός να ξεκινήσει πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, προκειμένου η Κομισιόν να άρει τις αιτιάσεις περί κρατικής ενίσχυσης του ΟΣΕ.

«Ενεση» ρευστότητας στην Creta Farm

Σε ακόμη μία «ένεση» ρευστότητας προχώρησε η Creta Farm, εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει ήδη σε αρκετές αναδιαρθρώσεις του δανεισμού της, ενώ είχε λάβει και χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ. Χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω της οποίας αντλήθηκε το ποσό του 1,24 εκατ. ευρώ, περίπου. Το μετοχικό κεφάλαιο της αλλαντοβιομηχανίας ανέρχεται πλέον σε 13,24 εκατ. ευρώ και, βεβαίως, το θέμα είναι η υλοποίηση των επόμενων σχεδίων της.

Δύσκολη διετία για τις τράπεζες

Οριακή θα παραμείνει η κερδοφορία των τραπεζών το 2019 και το 2020, καθώς η ικανότητα δημιουργίας εσόδων θα παραμείνει αδύναμη. Αυτό εκτιμά σε έκθεσή της η Moody’s, επισημαίνοντας ως βασικές αιτίες τη μείωση του όγκου των δανείων, τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και την απομόχλευση του ενεργητικού, που συμπιέζει τα επιτοκιακά περιθώρια. Η συνέχιση της πιστωτικής συρρίκνωσης θα επηρεάσει και την επόμενη διετία τη δημιουργία εσόδων, αντισταθμίζοντας το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσα από τον περιορισμό του ακριβού ELA και την πτώση του λειτουργικού κόστους, εξηγεί ο διεθνής οίκος.

«Φουρτούνες» ξανά στον ΟΛΠ

Νέες καθυστερήσεις ενόψει του διαγωνισμού του ΟΛΠ για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας, έργο της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018.

Αυτό γιατί, όπως έγινε χθες γνωστό, έγιναν δεκτές από το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ οι αιτήσεις των ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ Α.Ε. για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων και την αναστολή της εκτέλεσης των δύο αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Οι κατασκευαστικοί όμιλοι θεωρούσαν εξαρχής τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού του ΟΛΠ «φωτογραφικούς» και για τον σκοπό αυτό προχώρησαν σε προσφυγή, διατυπώνοντας το ερώτημα εάν ο ΟΛΠ, ως αναθέτουσα αρχή, οφείλει ή όχι να τηρεί το κοινοτικό δίκαιο όταν πραγματοποιεί δημόσιους διαγωνισμούς; Με την τελευταία εξέλιξη, το ΣτΕ «παγώνει» την πρόοδο του διαγωνισμού έως ότου το ζήτημα συζητηθεί και εκδοθεί οριστική απόφαση, κάτι που αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή