Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/02/2019)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος της «Πειραιώς»

Συναντήσεις με όλες τις ΑΕΔΑΚ είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Μεγάλου (φωτ.) και ο Κώστας Πασχάλης, ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της συστημικής τράπεζας καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να λάβουν προέγκριση από τον SSM και τη διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) για όλο το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας με σπάσιμο-απόσχιση του RBU (της διαχείρισης κόκκινων δανείων – Recoveries Business Unit) και στη συνέχεια τη μεταβίβασή του σε αμερικανικό private equity fund, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι το Cerberus Capital. Η Πειραιώς εκτιμά πως ο βασικός κεφαλαιακός της δείκτης CET1 θα ενισχυθεί έτσι κατά τρεις μονάδες, με τη συστημική τράπεζα να δίνει το 75%-80% των NPEs. Στους σχεδιασμούς της Πειραιώς είναι οι ανακοινώσεις για τα παραπάνω να γίνουν πριν βγουν οι εγκρίσεις για τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ, οι οποίες αναμένονται –όπως εκτιμά– έως τον Μάιο το αργότερο.

Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην… ΕΕΤΤ

Πρέπει να έχει καταστεί επικίνδυνη η εργασία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Δεν εξηγείται αλλιώς η χθεσινή απόφαση του προεδρείου για τη «χρήση εργαλείου διερεύνησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην ΕΕΤΤ» και τη λήψη «εξειδικευμένων υπηρεσιών για την προαγωγή και διασφάλιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων της ΕΕΤΤ». Τέτοιου είδους υπηρεσίες χρειάζονται δημόσιοι λειτουργοί που εργάζονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή σε άλλους φορείς παροχής βοήθειας ατόμων που χρήζουν υποστήριξη (σε ΑΜΕΑ, άστεγους φυλακισμένους, μετανάστες κ.λπ.). Οχι άνθρωποι που σφραγίζουν αιτήσεις για κεραίες κινητής τηλεφωνίας…

Και η Intralot «ποντάρει» στην Τουρκία

Τουλάχιστον τέσσερις προσφορές από μεγάλα σχήματα υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας του αθλητικού στοιχήματος της Τουρκίας σε ιδιώτη επενδυτή για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Inteltek, η κοινοπραξία που συμμετέχει η Intralot, έλαβε και πάλι μέρος στον διαγωνισμό. Στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, ο οποίος ακυρώθηκε, είχε κατατεθεί μόνο μία προσφορά, από την Inteltek. Η διαδικασία αναμένεται να είναι εξπρές.

Οταν οι επενδύσεις γίνονται… μισθοί

Δεν έφτανε που οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν δραστικά, για χάρη των υπερπλεονασμάτων, ένα σημαντικό κομμάτι τους εκτρέπεται και σε μη αναπτυξιακούς προορισμούς και συγκεκριμένα για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας του κράτους, όπως αποκάλυψε η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη (φωτ.) σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Οπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, ένα ποσό περίπου 586 εκατ. ευρώ διατίθεται από το ΠΔΕ 2018-2019 για να καλυφθεί η μισθοδοσία προσωπικού και συγκεκριμένα συμβασιούχων του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, τονίζει, αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό η πραγματική αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Το σχέδιο της Alpha για τα κόκκινα δάνεια

Η Alpha Bank προετοιμάζει δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μπορούσαν να απαλλάξουν τον ισολογισμό της από κόκκινα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των σχεδίων της, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το ένα από τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ εξασφαλισμένα έναντι περιουσιακών στοιχείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είπαν στο Bloomberg οι πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους, καθώς τα σχέδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Οπως αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, η τράπεζα εξετάζει την τιτλοποίηση του χρέους, αλλά επίσης ενδέχεται να πωλήσει τα δάνεια απευθείας, ανέφερε η μία από τις πηγές. Το δεύτερο πακέτο ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, σημείωσαν οι πηγές. Οι δύο συναλλαγές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, προσέθεσαν. Εκπρόσωπος της Alpha Bank στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή