Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/02/19)

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς την πίεση των πιστωτών

Καλά τα είπε –και τα ξαναείπε– ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) προχθές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει, όπως ανέγραφε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της, σε υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα: 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 και 4,2% το 2018. Μόνο που παρέλειψε να αναφέρει τι πρωτογενή πλεονάσματα πέτυχε η ίδια τα χρόνια αυτά: 4% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ), 4,2% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% του ΑΕΠ) και 4% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου για 3,5%. Δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές με τους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης. Για να μην πούμε ότι στη δεύτερη περίπτωση μεσολάβησε ένα ακόμη μνημόνιο, τα capital controls, μεγάλη περαιτέρω υποχώρηση του ΑΕΠ κτλ. Από κει και πέρα, ο κ. Τσακαλώτος έχει πράγματι υποστηρίξει στο παρελθόν ότι θα ήθελε να μειωθούν οι στόχοι για το 3,5% του ΑΕΠ, που ισχύουν ως το 2022. Στην πράξη, όμως, δεν μπόρεσε να το πετύχει στη διαπραγμάτευση. Υποθέτουμε ότι αναγνωρίζει πως το ίδιο ήθελε και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αλλά και αυτή συνάντησε την αντίδραση των θεσμών. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι υπολογισμοί των θεσμών έγιναν με κριτήριο το πώς «βγαίνει» η βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία χρόνια στην αναμονή ο Λευκός Τειρεσίας

Από το 2015 ετοιμαζόταν ως ένα από τα βασικά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, όταν ακόμη το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είχε ο Γ. Σταθάκης, ακολούθως καταρτίστηκε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Δ. Παπαδημητρίου, ενώ ακόμη εμφανίζεται στο κείμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής του εν λόγω υπουργείου. Ο λόγος για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau ή «Λευκός Τειρεσίας», όπως επικράτησε να λέγεται). Σημειωτέον κάποια στιγμή η σύσταση της παραπάνω αρχής αποτελούσε και προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της αξιολόγησης του μνημονίου. Από ό,τι φαίνεται, την Αρχή την έχει «ξεχάσει» όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι «θεσμοί». Μήπως αυτή η «επιλεκτική αμνησία» οφείλεται στο ότι το μέτρο θα ευνοούσε τους συνεπείς δανειολήπτες, καθώς εάν κάποιος είχε αξιολογηθεί θετικά με βάση τη συνέπεια στις κάθε είδους υποχρεώσεις του θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερους όρους σε μία σύμβαση δανείου;

Οσοι δεν σπεύσουν θα πληρώσουν πρόστιμα

Λήγει την προσεχή Πέμπτη η προθεσμία που είχε δοθεί για τη δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους υπόχρεους. Επίσης λήγει η προθεσμία δήλωσης στο Μητρώο Ακινήτων των εισοδημάτων που είχαν οι ιδιοκτήτες μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν σπεύσουν θα πληρώσουν πρόστιμα. Για τους επαγγελματίες ανέρχονται στα 1.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή