Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/02/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eνεση» 644,3 εκατ. στο Δημόσιο από την ΤτΕ

Στα 644,3 εκατ. ευρώ έναντι 928,5 εκατ. ευρώ πέρυσι διαμορφώνεται το μέρισμα που θα λάβει το Δημόσιο για τη χρήση του 2018 από τα κέρδη της ΤτΕ. Η μείωση του διανεμόμενου μερίσματος είναι αποτέλεσμα των μειωμένων κερδών που είχε η κεντρική τράπεζα για την προηγούμενη χρήση, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε το 2018 στα 657,6 εκατ. ευρώ έναντι 941,8 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2017. Το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας για διανομή, ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ και είναι αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Οπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ, τα καθαρά έσοδα του 2018 διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 16,8%, ενώ τα έξοδα πλην προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 343,4 εκατ. ευρώ έναντι 391,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα μειωμένα έσοδα οφείλονται κυρίως στη μειωμένη χρήση από τις τράπεζες του ELA.

«Φαρμακευτική κάνναβη παντού» και με τον νόμο

Τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης ακόμη και σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Ο λόγος; «Η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών που συνοδεύει την τροπολογία.

Ελεύθερη διαπραγμάτευση στο ποσοστό μεσιτικής αμοιβής

Ελεύθερα διαπραγματεύσιμο είναι το ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής και δεν υπόκειται σε κατώτατα νόμιμα όρια. Εκ παραδρομής, σε άρθρο της κυριακάτικης έκδοσης (24/2/2019) για την αγορά ακινήτων, είχε αναφερθεί ότι η θεσμοθετημένη προμήθεια για μεσιτικές υπηρεσίες είναι 1% για τον αγοραστή και 1% για τον πωλητή επί της συνολικής αξίας του ακινήτου, κάτι που δεν ισχύει. Στην πράξη, η συνηθέστερη μορφή αμοιβής ορίζεται σε 2% για τον πωλητή και 2% για τον αγοραστή. Η υφιστάμενη ρύθμιση περί ελεύθερης διαπραγμάτευσης ορίζεται από τον νόμο 4072/2012.

Η πραγματικότητα και η τηλεόραση…

Μπορεί να άστραψε και να βρόντηξε στην ΕΡΤ για άλλη μία φορά για την ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για τα τρένα που πρέπει να φέρει στη χώρα μας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπιρτζης, εντούτοις την περασμένη Παρασκευή υπέγραψε απόφαση εκταμίευσης 102 εκατ. προς την εταιρεία. Με το ποσό αυτό το Δημόσιο αποζημιώνει την εταιρεία για την εκτέλεση του σιδηροδρομικού έργου παροχής υποχρεωτικων δημόσιων υπηρεσιών (ΥΔΥ) για τα έτη 2018 και 2019. Στην περίπτωση του 2018 καταβάλλονται απολογιστικά στο 100% της προβλεπόμενης δαπάνης και για το 2019 προϋπολογιστικά και στο 90% της δαπάνης. Επίσης το ποσό περιλαμβάνει επιπλέον αποζημιώσεις προς την εταιρεία, που δεν αποσαφηνίζονται.

Εγγυημένες συντάξεις μόνο από το ΕΤΕΑΕΠ

Ετήσιο ποσό που θα εξασφαλίζει για τους 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής επικουρικές συντάξεις πάνω από τη μέση σύνταξη που δίνει σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ, προβλέπει η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας, των συνταξιούχων και της κυβέρνησης. Πλέον, το θέμα βρίσκεται στα χέρια των συνταξιούχων, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «εάν αποδέχονται να παρεκκλίνουν από τη λογική του όλα ή τίποτα». Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η συναίνεση των συνταξιούχων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση της σχετικής διάταξης νόμου, που θα προβλέπει ότι η Εθνική θα καταβάλλει συγκεκριμένο ποσό που θα καλύπτει συντάξεις υψηλότερες από αυτές που κατά μέσον όρο δίνει σήμερα το επικουρικό όλων των υπόλοιπων μισθωτών. Αρκεί τα χρήματα να κατευθύνονται στο ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να εγγυηθεί τη σύνταξή τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή