Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/04/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γ. Ζανιάς νέος πρόεδρος της Eurobank

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Ζανιάς είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank μετά την αποχώρηση του κ. Νίκου Καραμούζη. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της Eurobank, ευχαριστώντας τον κ. Καραμούζη «για την πολύτιμη συμμετοχή και συμβολή του στην ανάπτυξη και πρόοδο της τράπεζας», στην οποία έχει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μακρά προσφορά από πολλές θέσεις και επί σειρά ετών». Η εκλογή του νέου προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank θα ανακοινωθεί στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 5 Απριλίου 2019, ενώ η θητεία του θα είναι ίση με το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος μέλους, δηλαδή έως και την ετήσια γενική συνέλευση. Ο κ. Ζανιάς υπήρξε κατά το παρελθόν μεταξύ άλλων υπουργός Οικονομικών, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, μέλος και πρόεδρος των Δ.Σ. θυγατρικών της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος Δ.Σ. στην Chipita καθώς και πρόεδρός της.

Οι άδειες για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Επταετής θα είναι η διάρκεια των αδειών που θα εκχωρήσει η χώρα για τη διενέργεια παιγνίων διαδικτυακού στοιχήματος και άλλα τυχερά παίγνια. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες για διαβούλευση στο σύστημα TRIS (Technical Regulation Information System) των υπηρεσιών της Κομισιόν. Κατά τα άλλα, φαίνεται πως οι βασικές διατάξεις παραμένουν ως είχαν κατά τη δημόσια διαβούλευση. Επίσης αποσαφηνίζεται το μεταβατικό καθεστώς για προσωρινά αδειοδοτημένους παρόχους. Σημειώνεται ότι το ν/σ δεν μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή πριν από τις 2 Ιουλίου 2019, που λήγει η περίοδος διαβούλευσης στο σύστημα TRIS.

Ζημίες 1,13 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2018 για το υπερταμείο

Ζημίες παρουσίασε κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018 το υπερταμείο. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) είχε μηδενικά έσοδα και ζημίες 1,13 εκατ. έναντι ζημίας ύψους 1,37 εκατ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Για το σύνολο της χρήσης το υπερταμείο παρουσίασε έσοδα ύψους 17,0 εκατ. και καθαρά κέρδη ύψους 13,1 εκατ. Το σύνολο των εσόδων προήλθε από τα μερίσματα που εισέπραξε η εταιρεία από τις θυγατρικές ή/και τις συμμετοχές της (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κ.λπ.).

Αναβαθμισμένη εκπροσώπηση

Την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα παρακολούθησε χθες από την πρώτη σειρά της γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. δεξιά). Κανονικά έτσι γίνεται, αλλά τα προηγούμενα χρόνια το «παρών» εκ μέρους της κυβέρνησης έδινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Χθες, η εκπροσώπηση αναβαθμίστηκε σε επίπεδο υπουργού. Δείγμα ανακωχής; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Στουρνάρας έβαλε πλάτη στο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, για το οποίο και χθες ο ίδιος είπε καλά λόγια. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος έριξε πάλι μια μπηχτή στον διοικητή. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Η «ευνοούμενη» του Απριλίου

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς σημείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το α΄ τρίμηνο του έτους με κέρδη της τάξης του 17,6%, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ενώ πρώτο έρχεται το Χρηματιστήριο της Σαγκάης (+24%), οδηγώντας έτσι το παγκόσμιο ράλι το οποίο ήρθε μετά το δύσκολο 2018. Οι προοπτικές του Απριλίου είναι επίσης θετικές, με την IBG Research να χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά ως την «Ευνοούμενη» του μήνα, επισημαίνοντας πως οι καταλύτες για το επόμενο διάστημα είναι η μείωση των NPEs, η ομαλοποίηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι νέες εισαγωγές εταιρειών καθώς και οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ μόλις εκτελεσθούν τα σχέδια των NPEs, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να οδηγηθούν σε νέα άνοδο. Για την Alpha Bank, η IBG δίνει τιμή-στόχο το 1,52 ευρώ και σύσταση αγοράς, για την Eurobank δίνει δίνει τιμή-στόχο 0,76 ευρώ και σύσταση αγοράς επίσης, όπως και για την Εθνική, όπου η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,04 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς δίνει ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο το 1,47 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή