Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/04/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόεδρος της Grant Thornton ο κ. Καραμούζης

Τη θέση του προέδρου στην εταιρεία Grant Thornton ανέλαβε ο Νίκος Καραμούζης (φωτ.), υλοποιώντας την απόφασή του να παραμείνει στην ενεργό δράση, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα Βασίλης Καζάς δήλωσε ότι «η έλευση του Νίκου Καραμούζη μας τιμά ιδιαίτερα. Εξωστρεφής, με βαθιά γνώση του τραπεζικού κλάδου, της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και των αγορών, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας της χώρας. Η τριακονταετής πορεία του κ. Καραμούζη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η σημαντική εμπειρία του και η γνώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η συμβολή του στην ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου και η καθολική εκτίμηση που χαίρει από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις αγορές αναμένεται να προσδώσουν ιδιαίτερη αξία στην εταιρεία μας και τον καλωσορίζουμε θερμά στο νέο του ξεκίνημα».

Η δόση των 970 εκατ. και η εκταμίευσή τους

Θα δοθούν, αλλά δεν θα εκταμιευθούν κυριολεκτικά στο σύνολό τους τα 970 εκατ., για τα οποία αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Eurogroup στο Βουκουρέστι. Αυτά που θα εκταμιευθούν θα είναι τα 648 εκατ. των κερδών της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, καθώς και 110 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο το β΄ εξάμηνο του 2018 για επιτοκιακό πέναλτι σε δάνειο και τώρα του επιστρέφεται. Τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ αφορούν το ίδιο πέναλτι για το 2019 και απλώς θα απαλλαγεί η Ελλάδα από την υποχρέωση να τα πληρώσει.

Πιο ελκυστική η Τουρκία μετά την κατάρρευση της λίρας

Οταν το 2017 ο ολλανδικός όμιλος AkzoNobel αποφάσιζε να μεταφέρει από την Τουρκία στην Ελλάδα την παραγωγή βερνικιών, προκειμένου αυτή να γίνεται από τη θυγατρική του στη χώρα μας, Vivechrom, δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Η δραστηριότητα αυτή συνέβαλε ιδιαιτέρως στον τζίρο της Vivechrom το 2018 που αυξήθηκε κατά 18,45% σε σύγκριση με το 2017. Το εάν θα συνεχισθεί είναι αμφίβολο, καθώς η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος κάνει πιο συμφέρουσα την παραγωγή στη γείτονα.

Συμφωνία ενεργοβόρου βιομηχανίας με τη ΔΕΗ

Τον δρόμο για την υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ που έφτασαν πολλές φορές σε ρήξη και αδιέξοδο, άνοιξε η Βιοχάλκο. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η τριετής διάρκεια, που ικανοποιεί πάγιο αίτημα της μεγάλης βιομηχανίας, αύξηση της τιμής του ανταγωνιστικού τιμήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και η διατήρηση των λοιπών παραμέτρων των τιμοκαταλόγων περιόδου 2016-2018, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση του ομίλου ως συνόλου.

Παρά τις πιέσεις, τα χρέη του Δημοσίου αυξάνονται

Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί πιέζουν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, το αυτί της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν… ιδρώνει. Το γεγονός ότι σε κάθε έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά από τους πιστωτές, δεν προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δεν το προβληματίζει ότι οι προμηθευτές έχουν ανάγκη τα ποσά που τους οφείλονται.

Και αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες και τα οποία δείχνουν ότι αντί να μειώνονται τα χρέη του Δημοσίου αυξάνονται. Από 2,066 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου έχουν φθάσει τα 2,149 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 83 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα περισσότερα χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (636 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 446 εκατ. τα νοσοκομεία. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στο ποσό των 480 εκατ. ευρώ. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή