Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/04/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγά το… μυστικό που αποκάλυψε

Δεν κρατιέται ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτ.) να μη μας σερβίρει κάθε τόσο και από μια «μπαρούφα» για τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Οικονομικών. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, σε συνέντευξή του στο Action 24, μίλησε για ένα ποσόν 17 δισ. που υπήρχε στα χρηματοκιβώτια της Τράπεζας της Ελλάδος στην περιφέρεια, στο οποίο ο κ. Τσίπρας και άλλοι ήθελαν να βάλουν χέρι, αλλά ο ίδιος το απέτρεψε λέγοντας ότι «η Αριστερά δεν κάνει ριφιφί». Την ύπαρξη του ποσού πληροφορήθηκε, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης γελώντας πονηρά, από δικές του πηγές στο εξωτερικό. Κάτι σαν πράκτορές του στην ΕΚΤ, να υποθέσουμε; Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειαζόταν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διαβάσουν τον ισολογισμό της ΤτΕ, όπου καταγράφονται τα διαθέσιμά της, και μάλιστα στο παθητικό, καθώς είναι «δανεικά». Επομένως, αν έπαιρνε η κυβέρνηση τα 17 δισ., στην ουσία θα έπαιρνε χαρτί, γιατί θα εξακολουθούσε να τα χρωστάει η χώρα. Κανονική Monopoly το α΄ εξάμηνο του 2015.

Στη β΄ φάση για το Θριάσιο ΙΙ και οι 4 ενδιαφερόμενοι

Και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το Θριάσιο ΙΙ περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Την απόφαση αυτή αναμένεται να λάβει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης. Ο τελευταίος ασχολείται επισταμένως με το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζοντάς το σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις. Η δυσκολία του εγχειρήματος, πάντως, έγκειται στις απαιτήσεις του ΟΣΕ, ο οποίος θέλει να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο εγχείρημα και φυσικά στα κέρδη του προτιμητέου επενδυτή. Στόχος του υπουργείου Μεταφορών θα είναι η ολοκλήρωση της οριστικής προκήρυξης του έργου έως το τέλος του μήνα.

Μετά το Πάσχα η εκκίνηση για ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών

Μετά το Πάσχα αναμένεται η εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών λιμένων της χώρας. Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στη συμπρωτεύουσα. Ο κ. Ξενόφος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ακόμη και με το Ελληνικό, σημειώνοντας ότι οι μπουλντόζες θα εισέλθουν σε αυτό αμέσως μετά το καλοκαίρι. Η εκτίμηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξη, με δεδομένες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη.

Nέες μονάδες φυσικού αερίου

Eνισχύεται ο ανταγωνισμός για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου, με τους εγχώριους επενδυτές να εμφανίζονται διαθέσιμοι να προσθέσουν στο σύστημα πάνω από 2.500 νέα μεγαβάτ. Χθες, η ΡΑΕ ενέκρινε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ισχύος 662 MW της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Αδεια παραγωγής αντίστοιχης ισχύος μονάδας έχει διασφαλίσει από τη ΡΑΕ η «Μυτιληναίος», αίτηση για την κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου αντίστοιχης ισχύος έχει υποβάλει στη ΡΑΕ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αντίστοιχο σχέδιο προωθεί και ο όμιλος Καράτζη για τον νομό Λάρισας.

Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίστηκε το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο «πυροδότησε» η θετική απόφαση του Eurogroup, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,26%, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 βρέθηκε η απόδοση του 10ετούς και στο 3,47%. Το ισχυρό σήμα που δόθηκε στην αγορά ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της, στρώνει το έδαφος για νέα αναβάθμιση από την S&P καθώς και για την επόμενη έξοδο τις αγορές. Οπως σημείωσε ο Ιαν Στίλεϊ, ανώτερο στέλεχος της αγοράς σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών έχουν αξία και γι’ αυτό το fund επενδύει στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο περίπου. «Μας αρέσει το ελληνικό στόρι», είπε στο Reuters, προσθέτοντας πως βλέπει ελκυστικό το spread έναντι των γερμανικών τίτλων. «Αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, η πλειονότητα του χρέους βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, το οποίο μας καθησυχάζει», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή