Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/04/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμός για 750 αστικά λεωφορεία

Λίγο πριν από το Πάσχα αναμένεται η προκήρυξη από το υπουργείο Υποδομών του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες λεωφορείων και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν για όσους τύπους επιθυμούν. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 338 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει έως το 75% του έργου που αφορά όμως μόνο τα φυσικού αερίου λεωφορεία και τα ηλεκτρικά (εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση τα ντιζελοκίνητα). Το ΕΣΠΑ θα αποδεσμεύσει περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρουσίαση της BYD (κινεζικός κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων) στην Ελλάδα, η οποία δήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της για τον παραπάνω διαγωνισμό. Παρόντες πάντως στην παρουσίαση ήταν στελέχη του υπουργείου Υποδομών και του ΟΑΣΑ… Φορέας υλοποίησης του διαγωνισμού είναι το υπουργείο Υποδομών.

Αμετάβλητες οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Δεν άλλαξε τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ στην έκθεσή του World Economic Outlook, που παρουσιάστηκε χθες, σε σύγκριση με την πρώτη μεταπρογραμματική έκθεσή του για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο. Παραμένει πιο αισιόδοξο για την ανάπτυξη και πιο απαισιόδοξο για το ισοζύγιο σε σύγκριση την ΤτΕ. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 2,4% (έναντι πρόβλεψης της ΤτΕ για 1,9%) και ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ, από 3,4% του ΑΕΠ το 2018 (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το 2018 ήταν 2,9% του ΑΕΠ).

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προχωράει

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη που ανακοίνωσε ότι εντός Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο SPA όρος επιμερισμού ζημιών, ενώ σε σχέση με την επίμαχη σύμβαση της ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας» εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση, υπογραμμίζοντας με νόημα και τη συμβολή του ιδίου σε αυτό.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Ξεχωριστή αναφορά στο πρόσωπο του γενικού διευθυντή του τομέα υδρογονανθράκων κ. Γιάννη Γρηγορίου, για τον ρόλο του στις προσπάθειες των ΕΛΠΕ για αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, έκανε χθες ο πρόεδρος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός (φωτ.). «Ο Γρηγορίου έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ζήτημα αυτό και ελπίζω να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα και να προλάβει να δικαιωθεί», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τις καθυστερήσεις από πλευράς της Πολιτείας. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι παρών στη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης στο Ιόνιο ήταν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, επί υπουργίας του οποίου ξεκίνησαν οι σχετικοί διαγωνισμοί το 2014.

Νέα προβλήματα στον άξονα Πάτρα – Πύργος

Προβλημάτων συνέχεια για τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του οποίου «τρέχει» από το 2015… Ειδικότερα, έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν η κυπριακή εταιρεία Cyfield και η κοινοπραξία των εταιρειών «Θέμελη»-«Ελλ. Υδροκατασκευή», ενάντια στην ανάθεση της εργολαβίας Αμαλιάδας – Κυλλήνης στην Intrakat. Οι δύο εταιρείες αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια του διαγωνισμού και την ανάθεση της εργολαβίας στην Intrakat, που ήταν ο πέμπτος κατά σειράν μειοδότης. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα κριθεί και η συμμετοχή ή μη του ομίλου Καλογρίτσα, στον οποίο έχουν ανατεθεί άλλες δύο εργολαβίες (από τις οκτώ συνολικά) του έργου. Το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει τους αναδόχους να επανακαταθέσουν όσα έγγραφα έχουν λήξει (π.χ. εγγυητικές συμμετοχής), ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν και οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης. Στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι αν ο όμιλος Καλογρίτσα εξασφαλίσει τις σχετικές ανανεώσεις, θα μπορέσει να εξασφαλίσει και τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή