Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/04/19)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρίες σε ακίνητα «βλέπουν» οι ξένοι

Επενδύσεις και απευθείας στην αγορά ακινήτων αναμένουν στελέχη του κλάδου, από ένα από τα όψιμα επενδυτικά κεφάλαια, που μετράει ήδη έναν χρόνο παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα. Ο λόγος για τη Reggeborgh Invest, το fund που έχει «χτίσει» σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει συμφωνήσει να αποκτήσει συνολικά περί το 30% της εισηγμένης, αγοράζοντας και το ποσοστό που κατείχε έως σήμερα η York.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Reggeborgh Invest, το οποίο διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ολλανδίας, έχουν εντοπίσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες όχι μόνο στις υποδομές και στην ενέργεια, αλλά και στην αγορά ακινήτων, ιδίως δε σε τουριστικά/ξενοδοχειακά ακίνητα. Είναι λοιπόν πιθανόν σύντομα να προχωρήσει και η πρώτη σχετική κίνηση, καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα αυτού του είδους οδεύουν προς πώληση.

Ηλεκτρονικά η κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών

Μόνον ηλεκτρονικά θα κατατίθενται από τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 οι καταθέσεις αιτήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για όσους ενδιαφέρονται να κατοχυρώσουν κάποια ευρεσιτεχνία. Ηλεκτρονικά, μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, θα γίνονται και οι σχετικές πληρωμές των τελών που απαιτούνται. Με το νέο σύστημα δεν αλλάζει τίποτε από τη νομοθεσία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία. Αλλάζει μόνον ο τρόπος κατάθεσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, εκτός εάν εισέλθουν στο σύστημα μέσω Taxisnet.

Αναγνωρίζεται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης

Διευκρινιστικό έγγραφο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης αποσαφηνίζει ότι ο χρόνος συμμετοχής των σχολικών φυλάκων σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θεωρείται πραγματικός χρόνος ασφάλισης, ακόμη κι αν είχαν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις δικαστηρίων. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται, το δικαίωμά τους δεν παραγράφεται, ενώ μπορούν να αναγνωρίζουν το σύνολο του επιτρεπόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης (ήτοι 7 έτη), αφού η συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά θεωρείται πραγματικός χρόνος ασφάλισης.

Επενδύσεις 8 δισ. στις ΑΠΕ σε 5 χρόνια

Επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ μπορούν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στη χώρα μας στους τομείς των ΑΠΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, στο συνέδριο του Economist. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι διασυνδέσεις και η αποθήκευση αποτελούν ενιαίο συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού Νότου, είπε ο κ. Περιστέρης.

Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας ο Δανός

Δεν ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες για τις ελληνικές τράπεζες ο Πόουλ Τόμσεν, αλλά εμμέσως την έδωσε την άποψή του, σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Το ΔΝΤ, είπε, δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα που θα του επέτρεπε να έχει όλα τα στοιχεία και να αναλύσει με λεπτομέρειες την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διατυπώσει άποψη για το αν χρειάζονται ή όχι κεφαλαιακή ενίσχυση. Ωστόσο, συνέχισε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο. Δεν είναι σωστή, τόνισε, μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια και σιγά σιγά να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να δανείζουν παράλληλα και την οικονομία. Με άλλα λόγια, μια χαρά ενήμερος είναι ο Δανός πρώην τακτικός επισκέπτης μας, απλώς αφήνει τους Ευρωπαίους στην προκειμένη περίπτωση να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή