Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/05/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βροχή» πληρωμών πριν από τις κάλπες

Χθες το απόγευμα πιστώθηκε στους λογαριασμούς των 2,5 εκατ. συνταξιούχων η «13η σύνταξη» και είναι πλέον… διαθέσιμη στα ΑΤΜ των τραπεζών. Στα γκισέ, βέβαια, θα φανεί από τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την απόφαση που αποκάλυψε η «Κ» για καταβολή και των συντάξεων Ιουνίου νωρίτερα, στις 24 Μαΐου, για όλους τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους, που θα πληρωθούν τις συντάξεις Ιουνίου δύο ημέρες πριν από τις κάλπες. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθεί η β΄ δόση του επιδόματος παιδιού σε πάνω από 600.000 δικαιούχους, καθώς και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε 255.603 δικαιούχους. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί και το επίδομα στέγασης σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εξοφληθούν όσοι υπέβαλαν αίτηση έως 30 Απριλίου.

Τροπολογίες με άγνωστο κόστος

Μια τροπολογία που κατατέθηκε προχθές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ασμένως δεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και ψηφίστηκε, σήμανε συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για την τροπολογία που μειώνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα. Εχει, προφανώς, δημοσιονομικό κόστος, αλλά πόσο είναι; Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπήρχε, αν και θα έπρεπε. Εκ των υστέρων συγκεντρώνουν στοιχεία στο ΓΛΚ για να βγάλουν τον λογαριασμό. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για την κυβέρνηση μέσα στη γενικευμένη παροχολογία των ημερών. 

Ξέχασαν να… πληρώσουν ΦΠΑ 243,6 εκατ. τον Μάρτιο

Τον ΦΠΑ δεν πληρώνουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μόνο τον Μάρτιο οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στο ποσό των 464 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 243,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και τον φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο το χρωστούμενο ποσό από την κατηγορία αυτή ανέρχεται στα 71 εκατ. ευρώ, το οποίο πάντως είναι μειωμένο κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Μία συμφωνία που πρέπει να πετύχει

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν σηκώνει άλλη αποτυχία επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς (φωτ.), ξεκαθαρίζοντας ότι επιδίωξη της διοίκησης είναι τόσο η επίτευξη καλής τιμής όσο και η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή από την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Ερωτηθείς για το θέμα διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτή με αυτά τα χαρακτηριστικά. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για την έκβαση της πώλησης, η οποία προκρίνεται έναντι της επιλογής του δημόσιας εγγραφής, που μοιραία θα έχει και discount. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ακόμη ψάχνει εγγυητικές

Συνεχίζεται το «πόκερ» μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, του ομίλου Καλογρίτσα, της Τράπεζας Αττικής και των υπολοίπων ενδιαφερόμενων εταιρειών, αναφορικά με την υπογραφή των υπόλοιπων τεσσάρων συμβάσεων (οι πρώτες τέσσερις υπογράφηκαν ήδη πριν από το Πάσχα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν και τα εργοτάξια) του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Προχθές, το ΤΜΕΔΕ έγινε αποδέκτης αιτήματος από την Ομάδα Κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα, που είναι –μαζί με την «Τοξότης»– ο προσωρινός ανάδοχος της τέταρτης εργολαβίας του άξονα, προκειμένου να ανανεώσει την εγγυητική συμμετοχής. Το ίδιο ζήτησε από το ΤΜΕΔΕ και η ΤΕΚΑΛ, η οποία είναι ο αμέσως επόμενος μειοδότης, σε κοινοπραξία με την «Πετρής», δείγμα της κινητικότητας που υπάρχει. Το ΤΜΕΔΕ ενέκρινε αμφότερα τα αιτήματα. Ωστόσο, αγνοούνται ακόμα οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης, οι οποίες απαιτούνται για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Η παραπάνω εξέλιξη ερμηνεύεται ως μια ακόμα χρονική παράταση της όλης διαδικασίας, με στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για πρωτοφανή ανεκτικότητα από την πλευρά του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή