Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/06/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κρίση, το ΔΝΤ και οι ήρωες του Χόλιγουντ

Ναι μεν συμφώνησε ο εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ότι το Ταμείο θα μπορούσε να είχε χειριστεί το θέμα του ελληνικού χρέους πιο αποτελεσματικά, αλλά δικαιολόγησε κιόλας τη στάση του. «Η διεθνής οικονομική συνεργασία δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ, όπου ο ήρωας αντιδρά ακαριαία σε μια δύσκολη συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει ότι η κριτική που ασκείται εκ των υστέρων δεν λαμβάνει υπόψιν το σύνθετο τοπίο και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο, είπε, προσπάθησε να μην ενεργήσει σπασμωδικά μπροστά στην πολυπλοκότητα της κρίσης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά τα άλλα o κ. Ψαλιδόπουλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, εκτιμά πως χρειάζονται 2-3 μήνες, πλην απροόπτου, προκειμένου να ολοκληρωθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οι διαδικασίες έγκρισης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Ερωτήματα από ΣΒΕ για την Hellenic Steel

Για αναίτιες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία της Hellenic Steel κάνει λόγο, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), επισημαίνοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση μιας από τις σημαντικότερες παραγωγικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Hellenic Steel πρόκειται να επαναλειτουργήσει, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου 100 εκατ. ευρώ. Η λειτουργία της Hellenic Steel, υπογραμμίζει ο ΣΒΕ, θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για υπεργολαβικές επιχειρήσεις όσο και για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας που δημιουργεί.

Κρίσιμη γενική συνέλευση για την Creta Farms

Δεν ήταν μόνον η επίμαχη επιστολή του Κ. Δομαζάκη για τα 11,6 εκατ. ευρώ και η αναστάτωση που αυτή προκάλεσε ο λόγος που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε πρόσφατα την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms. Ηταν και η απομείωση της απαίτησης από τη θυγατρική στις ΗΠΑ από τα 20 εκατ. στα 14,3 εκατ. ευρώ. Το εάν όλα τα ζητήματα θα αποσαφηνισθούν μένει να το δούμε από το πόρισμα της PwC και από την έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων την Παρασκευή. Εάν βεβαίως γίνει και δεν αναβληθεί…​​​

Δεν φεύγει από ΔΕΠΑ χωρίς αποζημίωση

Εξαλλο έχει κάνει τον κ. Σταθάκη η στάση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρη Τζώρτζη. Ο τελευταίος συνεχίζει να αγνοεί την υπουργική εντολή παραίτησης από τα καθήκοντά του και παραμένει στο γραφείο του διαμηνύοντας σε πολιτικούς προϊσταμένους και μετόχους ότι δεν πρόκειται να το κουνήσει χωρίς αποζημίωση. Κατόπιν αυτού ο Γιώργος Σταθάκης μέσω επιστολής του κάλεσε, χθες, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδο Λαμπίρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό να πράξουν τα δέοντα, ώστε να απομακρυνθεί από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ ο κ. Τζώρτζης και να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Β. Δότσης.

Θετική έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές διατηρεί τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Moody’s, καθώς αναμένει συνέχιση της βελτίωσης της χρηματοδότησης και μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με το ενεργητικό των συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνθήκες, εκτιμά πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων και σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιήσουν τη βελτιωμένη νομοθεσία και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs). Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο, κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, όλες οι τράπεζες θα επανακτήσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του κλάδου, το διάστημα 2019-2020 αναμένεται πάντως να παραμείνει οριακή, καθώς θα περιοριστούν τα λειτουργικά κόστη και η ανάγκη για προβλέψεις, ενώ τα επιτοκιακά περιθώρια, που είναι η κύρια πηγή κερδών, θα παραμείνουν υπό πίεση αφού οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφές και σε πωλήσεις NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή