Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/06/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ερωτήσεις από Ε.Ε. για ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού με επιστολή τους προς την ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησαν, στις 6 Ιουνίου, πως «δεν θεωρούν ότι οι πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα από τις ελληνικές αρχές επαρκούν για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το αν θα υπάρξει οικονομική συνέχεια μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών ιδιοκτητών των περιουσιακών στοιχείων των Ελληνικών Ναυπηγείων». Ζητούν έτσι περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους των διαγωνισμών που πραγματοποιεί ο ειδικός διαχειριστής που έχει τοποθετηθεί από ελληνικό δικαστήριο για να πουλήσει το ενεργητικό της ΕΝΑΕ (ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Το ζήτημα απαιτεί εγκρίσεις από την Ε.Ε., καθώς αφορά κρατικές ενισχύσεις και τη διαδικασία ανάκτησής τους από το ελληνικό Δημόσιο. Η όλη διαδικασία εγείρει ζητήματα για τους χειρισμούς που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί από την ελληνική πλευρά και, αν μη τι άλλο, ενδέχεται να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές.

Dress code αριστερού πανεπιστημιακού

Την πανεπιστημιακή του ιδιότητα επικαλέστηκε κατ’ επανάληψιν στη συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα στο Open ο Ευ. Τσακαλώτος. Πρώτον, είπε ότι θα έκοβε τον Κλ. Ρέγκλινγκ αν ήταν φοιτητής του, επειδή υπολόγισε σε 100 δισ. ευρώ το κόστος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Σύριζα. Δεύτερον, υποστήριξε ότι ακόμη και οι στυλιστικές του επιλογές είναι απόρροια της καθηγητικής του ιδιότητας, αλλά και της ιδεολογίας του. «Εχω ένα dress code αριστερού πανεπιστημιακού», είπε. Δεν είναι σίγουρο, πάντως, ότι  θα συμφωνήσει με το τελευταίο ο έτερος «αριστερός πανεπιστημιακός» και πάντα ατσαλάκωτος Γιάνης Βαρουφάκης.

Τέλη Ιουνίου η λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες

Τη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου θα πρέπει να δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία όσων έχουν οφειλές στη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ξεπερνούν τους 20.000. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν θα δημοσιοποιηθούν και πάλι τα φαντάσματα του παρελθόντος, όπως το Μινιόν και η Πειραϊκή Πατραϊκή.

Θετικές εκθέσεις για Χ.Α. ενόψει εθνικών εκλογών

Ολα τα φώτα έχουν στραφεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα μετά και το άλμα που έχει σημειώσει λόγω των πρόωρων εκλογών και της προοπτικής πολιτικής αλλαγής στη χώρα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το ράλι θα έχει συνέχεια. Η Wood επισημαίνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να βάλουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και τις μετοχές καλής ποιότητας εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, στο ραντάρ τους. Η Eurobank Equities σημειώνει πως η αύξηση της εμπιστοσύνης θα συμβάλει στην άνοδο των ελληνικών μετοχών και η Alpha Finance εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει την εταιρική κερδοφορία.

Τρεις όψεις και δύο πλευρές σε ένα μετάλλιο

Ενα μετάλλιο με τρεις όψεις και δύο πλευρές δημιούργησε το Ιδρυμα Εκδοσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της ΤτΕ, με αφορμή την έκθεση «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποίησε χθες ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας. Στο αναμνηστικό μετάλλιο του Μουσείου για το 2019 εφαρμόστηκε μία πρωτοποριακή μέθοδος εκτύπωσης, που επιτρέπει, υπό διαφορετική γωνία θέασης, να εμφανίζεται και άλλη μία εικόνα. Πρόκειται για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στη μία όψη του μεταλλίου είναι τυπωμένη μια λανθάνουσα εικόνα και όταν κοιτάζει κάποιος το μετάλλιο από δύο διαφορετικές γωνίες, εμφανίζονται αντίστοιχα δύο διαφορετικά σχέδια. Το αξιοσημείωτο της πρωτοβουλίας είναι ότι λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπαγορεύει το μικρό μέγεθος του νομίσματος, λίγες παρόμοιες απόπειρες έχουν γίνει παγκοσμίως. Το ένα σχέδιο είναι το λογότυπο του Μουσείου της ΤτΕ και το άλλο είναι το ανθέμιο, το λογότυπο του ΙΕΤΑ, ενώ η άλλη όψη απεικονίζει Στατήρα Χίου με παράσταση Σφίγγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή