Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/06/19)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχημένη η εθελουσία έξοδος

Σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα, στην οποία η συμμετοχή των υπαλλήλων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ήταν περιορισμένη και έφτασε μόλις τα 388 άτομα έναντι 1.000 που ήταν ο σχεδιασμός, η συμμετοχή των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ανάλογο πρόγραμμα έχει υπερκεράσει τις προσδοκίες. Ετσι, εκτός από τα 100 άτομα που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και αποχωρούν από την εταιρεία, άλλοι 19 υπάλληλοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν και αναμένουν την απόφαση από το ΤΧΣ για την επέκταση του προγράμματος και την έγκριση του σχετικού κονδυλίου. Οπως πληροφορούμαστε, παρά το γεγονός ότι το αίτημα έχει αποσταλεί από τη διοίκηση της εταιρείας στο ΤΧΣ από τα τέλη Μαρτίου, το θέμα δεν έχει έλθει προς έγκριση στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου, που συνεδριάζει κάθε Πέμπτη. Για την καθυστέρηση δεν υπάρχει προφανής αιτία ή εξήγηση και αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους στελεχών.

Του έλειψε το Eurogroup και το Λουξεμβούργο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Και γιατί αυτό είναι είδηση;» θα ρωτούσε κάποιος. Μα γιατί, στο προηγούμενο δεν πήγε επειδή, όπως είπε, η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα, γι’ αυτό η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Χουλιαράκη. Ούτε στο σημερινό Eurogroup υπάρχει στην ατζέντα ελληνικό θέμα, αλλά ο Τσακαλώτος θα πάει. Είτε του έλειψαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, είτε θέλει να τους αποχαιρετήσει, είτε ο Χουλιαράκης δεν ήταν διαθέσιμος, επειδή είναι στις ΗΠΑ και ετοιμάζει τη δική του επόμενη μέρα.  

Επέστρεψε σε πτωτικό σερί η οικοδομή

Δεν είχε συνέχεια το «success story» της ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία μετά την άνοδο του 2018 έχει καταγράψει βήματα προς τα πίσω φέτος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το φετινό πρώτο τρίμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 9,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 18,7% στον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η φετινή κάμψη συνδέεται με τις ενδείξεις κορεσμού της δραστηριότητας των ανακατασκευών/ανακαινίσεων ακινήτων προκειμένου να αξιοποιηθούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις η οικονομία

H Ν.Δ. μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, σημειώνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, και η θετική στροφή πολιτικής θα μπορούσε να ωφελήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Η ανάκαμψη συνεχίζεται, όπως επισημαίνει, ωστόσο εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο, ενώ το κλίμα μπορεί βελτιωθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις επιταχυνθούν. Οπως εκτιμά, φέτος και το 2020 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,7% κατά μέσον όρο. Πάντως, σημειώνει, η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία αυξάνεται, με τις εμπορικές εντάσεις να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα θα αυξηθούν, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ακόμα σημαντικές αδυναμίες.

Αναζητούν ψήφους στο… «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Την αλίευση ψήφων είχε τελικά ως φαίνεται στόχο η χθεσινή παρουσίαση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (φωτ.) συνεπικουρούμενος από τον γ.γ. Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο διοργάνωσαν, χθες μια κανονική φιέστα με προσκεκλημένους και εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο την παρουσίαση της δεύτερης φάσης του προγράμματος για να παρουσιάσουν εντέλει ένα πλαίσιο, αφού ο Οδηγός του προγράμματος με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναμένεται από τον Μάρτιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οπως είπαν ο Οδηγός θα βγει στον αέρα σε λίγες ημέρες. Ενδεικτικό της προεκλογικής επικοινωνιακής αξιοποίησης του προγράμματος που απευθύνεται σε περίπου 25.000 νοικοκυριά είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν προσδιόρισε ακριβώς ούτε την ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων. Κάπου μέσα στα μέσα Ιουλίου, είπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή