Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/06/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης

Η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Αυτό επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης». Οπως υπογράμμισε ο κ. Ράπανος, η μείωση εισοδήματος νοικοκυριών μεσαίας τάξης οδήγησε σε μείωση της αποταμίευσης και άρα μείωση καταθέσεων, σε δυσκολία ή αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών σε κράτος και τράπεζες, σε μείωση της κατανάλωσης και της επένδυσης σε διαρκή αγαθά και κατοικίες και άρα σε μείωση ζήτησης δανειακών κεφαλαίων. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας, σημείωσε ο κ. Ράπανος, με τη χρηματοδότηση βασικών αναγκών της μεσαίας τάξης, αλλά προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συνδράμει ουσιαστικά και η Πολιτεία με νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Εχει χάσει το ιδιαίτερο χιούμορ του ο Τσακαλώτος

Είπε πολλά πάλι χθες στη συνέντευξή του στον News 24.7 o Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά έχει χάσει εδώ και καιρό το χάρισμα του ιδιαίτερου χιούμορ που τον χαρακτήριζε. Η αγωνία των εκλογών τα ισοπεδώνει όλα. Η μόνη ατάκα του που προκάλεσε γέλιο ήταν όταν είπε, μιλώντας για τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι «εμείς δεν θα τον υποστηρίζαμε για μια νέα θητεία». Και εμείς που νομίζαμε… Προηγουμένως, βεβαίως, είχε επιτεθεί για άλλη μια φορά στον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις του θα διαψευσθούν και ότι δεν θα έπρεπε να είχε αναλάβει καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη, αφού χρημάτισε υπουργός και έχασε την ανεξαρτησία του.

Ψάχνουν τους δικαιούχους για τις επικουρικές της ΕΤΕ

Σε… θρίλερ εξελίσσεται η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στους 16.280 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Χθες δεν υποβλήθηκε το μητρώο των δικαιούχων με τις επανυπολογισμένες συντάξεις στο ΕΤΕΑΕΠ, που βάζει για την ώρα και το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε μάλιστα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι τελικά το μητρώο θα σταλεί στο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε συντάξεις επτά μηνών να καταβληθούν στους συνταξιούχους στις 2 Ιουλίου.

Εβαλε αλάτι, αλλά «ξέχασε» την απόδειξη

Μπορεί στο Ντουμπάι να επισκέφθηκαν το εστιατόριό του οι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και Πολ Πογκμπά, στη Μύκονο, όμως, επίσκεψη έκαναν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο λόγος για τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ, τον Τούρκο κρεοπώλη και σεφ που πλέον είναι γνωστός ως Salt Bae, λόγω του ιδιόμορφου τρόπου που αλατίζει τα φαγητά. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσα σε λίγες ώρες που παρέμειναν στο κατάστημα που πρόσφατα εγκαινίασε ο Salt Bae στη Μύκονο διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ. Ετσι, επέβαλαν την προβλεπόμενη ποινή, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες.

Το fund που προκάλεσε το ξαφνικό sell-off

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά το ξαφνικό «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων προς το τέλος της συνεδρίασης, τη στιγμή που νωρίτερα οι αποδόσεις στο 10ετές και στο 5ετές σημείωναν νέα ιστορικά κάτω του 2,4% και του 1,3% αντίστοιχα, συμμετέχοντας στο γενικότερο «πάρτι» που προκάλεσαν Fed και ΕΚΤ. Ο λόγος της διόρθωσης των ελληνικών τίτλων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σημαντικές εντολές πώλησης που σχετίζονται με την υπόθεση μιας θυγατρικής της Natixis, της Η2Ο Asset Management. Οι Financial Times αποκάλυψαν πως το Allegro Fund της H20 με ενεργητικό 30 δισ. ευρώ έχει μεγάλες θέσεις σε μη ρευστά ομόλογα, τις οποίες θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει. Το χαρτοφυλάκιο των μη ρευστών ομολόγων του fund ξεπερνάει σε αξία το 1,4 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα πληροφορίες έχει θέσεις 100 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Η είδηση αυτή οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια, τα οποία είχαν ήδη σημειώσει σημαντικό κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα, να προβούν σε ρευστοποιήσεις, προκαλώντας έτσι άνοδο των αποδόσεων του 10ετούς στο 2,55% και του 5ετούς στο 1,5%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή