Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/07/19)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίο πικρό ποτήρι για τον Γ. Χουλιαράκη

Το ήπιε μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι ο Γιώργος Χουλιαράκης (φωτ.). Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη χάσει τις εκλογές και ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να αναλάβει ακαδημαϊκά καθήκοντα στις ΗΠΑ, o απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πήγε χθες και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Eurogroup. Και όπως ήταν επόμενο, άκουσε τον δυσάρεστο απολογισμό για την τρίτη αξιολόγηση, που αφορούσε φυσικά τη θητεία της κυβέρνησής του. Βέβαια, από τη συνεδρίαση έλειπε ο εμπνευστής του προεκλογικού πακέτου παροχών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος άλλωστε το είχε παρουσιάσει μαζί με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, σε μια εύθυμη νότα, ο κ. Σεντένο είπε ότι το κλίμα στο Eurogroup ήταν πολύ καλό, ίσως γιατί… ήταν το τελευταίο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα δύσκολα νέα ανέθεσαν να τα πει, στη συνέντευξη Τύπου, στον Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως συνηθίζεται άλλωστε. Λογικό.

«Αθόρυβα» χτίζει θέσεις η Fidelity στον Τιτάνα

Περισσότερες από 200.000 μετοχές του Τιτάνα έχει αγοράσει την τελευταία εβδομάδα η Fidelity, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της εισηγμένης. Στα τέλη του Ιανουαρίου οπότε και έληξε η προηγούμενη δημόσια πρόταση του Τιτάνα, η Fidelity κατείχε περίπου το 5,4% των μετοχών της εταιρείας. Εκτοτε, έχει αυξήσει τη θέση της κατά περίπου 700.000 μετοχές, φτάνοντας σήμερα να κατέχει το 6,3% του συνόλου. Η αύξηση θέσεων αυτή είναι πραγματικά μεγάλη. 

Διαρκής τιμολόγηση κόστους για όλα τα μεγάλα έργα

Από τα χρόνια προβλήματα που χρήζουν επίλυσης στον κατασκευαστικό κλάδο, είναι και εκείνο των υπερβολικών εκπτώσεων που δίνονται στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, πολλές φορές ακόμα και κάτω του κόστους. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, οι θεσμικοί φορείς του κλάδου έχουν προτείνει ένα πολύ αναλυτικό και συγκεκριμένο πλάνο που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, με σημαντικότερη τομή τη δημιουργία ενός συστήματος επικαιροποιημένης και συνεχώς ανανεούμενης τιμολόγησης των υλικών κατασκευής, ώστε οι προϋπολογισμοί των έργων να είναι ακριβέστεροι και ο έλεγχος των προσφορών ευκολότερος.

«Οδηγός» δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων

Σημαντική βοήθεια στις επαγγελματικές ομάδες, εργοδοτών και εργαζομένων, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο, παρέχει πλέον η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Προχώρησε στην κατάρτιση ενός τυποποιημένου σχεδίου Καταστατικού ΤΕΑ για Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών, ώστε να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους. Το σχέδιο θα λειτουργεί ως αφετηρία και στη συνέχεια θα μπορεί να λαμβάνει την οριστική του μορφή βάσει των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων και αναγκών του εκάστοτε ΤΕΑ. Στόχος της Ενωσης είναι να συμβάλει στον περιορισμό του μέσου χρόνου αναμονής εγκρίσεως καταστατικών. Με την ελπίδα βέβαια ότι θα αυξηθεί και η ζήτηση…

Προεκλογική ανάθεση διαστημικού έργου

Μέχρι την τελευταία στιγμή η απερχόμενη κυβέρνηση υπέγραφε αποφάσεις και ανέθετε έργα. Μία από τις τελευταίες αναθέσεις (οι υπογραφές έπεσαν στις 5 Ιουλίου) είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και αφορά τη μελέτη για την αποτύπωση των δυνατοτήτων του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, των δυνατοτήτων ανάπτυξης τεχνολογιών και προϊόντων, καθώς και του τρόπου περαιτέρω αξιοποίησής τους αλλά και της καταγραφής των δυνατοτήτων και των τρόπων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των κρατικών υπαρχουσών διαστημικών υποδομών από την εταιρεία σε OHB HELLAS ΕΠΕ. Η συνολική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση, δεν δύναται να ξεπεράσει το ποσό των 23.560 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων θα βαρύνουν τον ανάδοχο. Οι αναλυτικοί όροι της ανωτέρω συνεργασίας θα ορισθούν λεπτομερώς στη σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του αναδόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή