Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/08/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί αποδείξεων, κουπόνια κόμματος…

Και όμως, η φοροδιαφυγή έχει πολλά ποδάρια. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και με έμμεσο τρόπο εμπλέκονται πολιτικά κόμματα. Σε αναψυκτήριο που εκμεταλλευόταν μέρος του αιγιαλού σε παραλία στο Αίγιο, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διαπίστωσαν ότι εξέδιδε… κουπόνια αντί για αποδείξεις. Ως εκμεταλλευτής του αναψυκτηρίου φερόταν πολιτικό κόμμα, μέσω δωρεάν παραχώρησης που είχε κάνει προς τον φορέα ο προηγούμενος διαχειριστής της εγκατάστασης. Το αναψυκτήριο δεν είχε δηλωθεί ως επαγγελματική εγκατάσταση, ενώ δεν είχε δηλωθεί ούτε η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τον πιο πάνω φορέα, ο οποίος, αντί της έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης, παρείχε στους πελάτες κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του κόμματος ισόποσης αξίας με τα προϊόντα που αγόραζαν (καφέδες, σάντουιτς κ.λπ.). Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 933 μη εκδόσεις αποδείξεων αξίας περίπου 4.700 ευρώ. Επιβλήθηκε λουκέτο 48 ωρών, ενώ η επιχείρηση ελέγχεται και για το σύνολο των φόρων που δεν έχει αποδώσει.

Το πρώτο ραντεβού του Ζαββού με τους τραπεζίτες

Συνάντηση με τους CEO των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχει σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργος Ζαββός. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού με τους επικεφαλής των τραπεζών μετά τις διακοπές του Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη διοίκηση της ΤτΕ, τη διοίκηση του ΤΧΣ, αλλά και με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Στη σημερινή συνάντηση του κ. Ζαββού με τους επικεφαλής των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των κόκκινων δανείων.

«Τεχνική» αναβάθμιση του «Εργάνη» για τις απολύσεις

Ξεκίνησε από χθες η αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη» στο έντυπο Ε6 για τις απολύσεις. Ετσι, και μετά την εγκύκλιο Βρούτση, παύει πλέον και πρακτικά η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει το πεδίο στο οποίο αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Επιπλέον, από τις 21 Αυγούστου είναι διαθέσιμη στην αρχική σελίδα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και η νέα έκδοση του αρχείου *.xsd, που αφορά τις προδιαγραφές για μαζική καταχώρηση του εντύπου Ε6.

Πρόστιμα για 31.770 εκπρόθεσμες δηλώσεις

Πρόστιμα σε 31.770 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς, όπως φαίνεται, ξέχασαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι ανωτέρω θα κληθούν να πληρώσουν, εκτός από τον επιπλέον φόρο που προκύπτει, και πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στα 100 ευρώ, καθώς και για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων και διπλογραφικό, εφόσον το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό ή πιστωτικό. Αν από την εκκαθάριση προκύπτει επιπλέον φόρος, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για εταιρείες με απλογραφικά στοιχεία και 500 ευρώ για εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία.

Στην Ελλάδα η Bank of China

Την ίδρυση, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποκαταστήματος της Bank of China στην Ελλάδα ανακοίνωσε η πρόεδρος της τράπεζας για την Ευρώπη, Zhou Li Hong. Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από συνάντηση που είχε η επικεφαλής της κινεζικής τράπεζας στην Ευρώπη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη. Η Bank of China είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας (μαζί με την ICBC, την Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας και την Αγροτική Τράπεζα της Κίνας). Ιδρύθηκε το 1912 και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία κ.ά. Στην Ευρώπη έχει υποκαταστήματα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ουγγαρία. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται περίπου στα 3 τρισ. δολάρια και κατατάσσεται στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή