Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/08/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας από άποψη οικονομικής πολιτικής είναι προφανές, εξαιτίας της αναμενόμενης ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ειδήσεις και γεγονότα με σημαντικό βάρος για την οικονομία θα υπάρξουν και νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα προσωρινά στοιχεία του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το β΄ τρίμηνο. Μετά τη προσγείωση του α΄ τριμήνου στο 1,3%, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν υπήρξε ανάκαμψη το β΄ τρίμηνο που να δικαιολογεί μια αισιοδοξία για το σύνολο του έτους ή όχι. Θυμίζουμε ότι η εκτίμηση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, έπειτα από αναθεώρηση προς τα κάτω, ενώ η σημερινή κυβέρνηση στοχεύει στην επιτάχυνσή του, μελλοντικά, στο 4%. Την επομένη, 5 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group – αφορμή για μια πρώτη βουτιά του οικονομικού επιτελείου στα βαθιά της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενόψει και της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα αργότερα μέσα στον μήνα.

Απλοποιείται η αίτηση για την πρώτη κατοικία

Απλοποιείται η διαδικασία υποβολής αίτησης προστασίας πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία. Αυτό έγινε επειδή διαπιστώθηκε πως οι υποθηκοφύλακες, ως αντίδραση στην ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις αρχές του χρόνου, καθυστερούσαν να εκδώσουν τα εν λόγω πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 16.562 δανειολήπτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, μόνο δύο έχουν υποβάλλει αίτηση.

Διακοπή ασφάλισης για πωλητές λαϊκών αγορών

Δυνατότητα να διακόψουν την ασφάλισή τους στο ΕΤΕΑΕΠ από την 1η Μαΐου του 2017 έχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, αφού σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου θεωρούνται πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε προαιρετική. Οσοι επιθυμούν τη διακοπή, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια διεύθυνση του ΕΤΕΑΕΠ σχετική αίτηση. Αντίστοιχα, όσοι θέλουν να συνεχίσουν πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση της ΔΟΥ για έναρξη εργασιών.

Τα «αγκάθια» της φαρμακοβιομηχανίας

Αμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, με αίτημα να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενόψει και των επερχόμενων νομοσχεδίων που λέγεται ότι δρομολογεί το υπουργείο. Ενα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η συζήτηση θεμάτων που αφορούν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και το ακανθώδες θέμα του clawback. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα  βρίσκονται ζητήματα όπως το νέο μοντέλο αποζημίωσης των φαρμάκων, αλλά και ο συμψηφισμός του clawback με τη δαπάνη για επενδύσεις σε κλινικές μελέτες. Ερώτημα επίσης παραμένει τι θα γίνει και με τα αναδρομικά rebate για τα έτη 2006-2008 ύψους 200 εκατ. ευρώ, που απαίτησε να εισπράξει από τις εταιρείες η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε συνθήκες κανονικότητας το Χ.Α.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά την 1η Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών μετά την απόφαση για πλήρη άρση των capital controls στη χώρα. Οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών, όπως τονίζει, επέφεραν πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, αίρεται σημαντική επιβάρυνση όσον αφορά την αξιοπιστία, τη λειτουργία και τις προοπτικές του. Από την αναστολή λειτουργίας του Χ.Α. τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των capital controls μέχρι και σήμερα στην ύπαρξη περιορισμών όσον αφορά τις επενδυτικές επιλογές των επενδυτών –με έμφαση στους Ελληνες επενδυτές– η αγορά λειτουργούσε σε περιβάλλον με διοικητικούς επενδυτικούς περιορισμούς, υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση αυξημένο κόστος, όπως αναφέρει. «Πλέον η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είναι σε θέση να συμβάλει απρόσκοπτα -–όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες– στην ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή