Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/08/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή φρουράς στην Επ. Κεφαλαιαγοράς

Το «τιμόνι» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες η Βασιλική Λαζαράκου (φωτ.), διαδεχόμενη τον απερχόμενο πρόεδρο Χαράλαμπο Γκότση, του οποίου η θητεία έληξε στις 31 Αυγούστου. Οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων θα καλυφθούν από τους Νατάσα Στάμου, νομικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και Νίκο Κονταρούδη, προερχόμενο από την Pantelakis Securities. Ο κ. Ξενοφών Αυλωνίτης που κατείχε τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου της Επιτροπής μετακινήθηκε στην Alpha Bank. Η κ. Λαζαράκου είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα περάσει το κατώφλι της Ε.Κ. Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως το τέλος του 2015 υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος Α΄ της Επιτροπής και διετέλεσε και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του συμβουλίου για το σχέδιο κανονισμού για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια.

Σήμα από τη Eurostat στον Μάριο Ντράγκι

Oλα δείχνουν ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να ετοιμάζει το «μπαζούκας» του για άλλη μια φορά, φέτος τον Σεπτέμβριο, για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Το τελευταίο κακό νέο, σύμφωνα με τη χθεσινή εκτίμηση της Eurostat, είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο παρέμεινε στάσιμος στο 1%, πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 2,1%. Ωστόσο, κάποια από τα «γεράκια» της Ευρωζώνης άρχισαν ήδη να τοποθετούνται εναντίον ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 5 μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ

Tην παραίτησή τους υπέβαλαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου και τα μέλη Γ. Αγγελόπουλος και Λ. Σπανού. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, οι παραπάνω συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους με τις νόμιμες διαδικασίες. Επιπλέον, την παραίτησή τους υπέβαλαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Β. Δημητρίου και Δ. Τσέκερης, με άμεση ισχύ. Tις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει προ ημερών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Με νέα «ταυτότητα» η Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Μετά την πρόσφατη πλήρη εξαγορά της από την Invel Real Estate, ήρθε η ώρα και για τον μετασχηματισμό της εταιρικής ταυτότητας της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Ο λόγος για την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα της επωνυμία και ταυτότητα στις 11 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τον σκοπό αυτό. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να χρηματοδοτήσει τα επόμενα βήματά της στην αγορά ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τέσσερις διεκδικητές για την κρουαζιέρα

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για το «πολύκροτο» έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, συνολικού ύψους 169 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προσφυγών, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιες εταιρείες θα μπορέσουν τελικά να διεκδικήσουν τη σύμβαση. Οι προσφυγές έγιναν από κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν αποκλειστεί από τη συνέχεια του διαγωνισμού και συγκεκριμένα τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την «Αβαξ», τις οποίες η διοίκηση του ΟΛΠ απέρριψε, λόγω της συμμετοχής τους στην υπόθεση του «καρτέλ» που διερεύνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εντέλει, οι εταιρείες δεν κατόρθωσαν να γίνουν δεκτές στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα το έργο να διεκδικούν τελικά τέσσερα σχήματα, η ΤΕΚΑΛ, η STFA Insaat A.S., η Etermar – Engenharia E Construção S.A. και η κοινοπραξία των ACCIONA Construcción S.A. – Μυτιληναίος S.A.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή