Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/09/19)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της μετακίνησης υπαλλήλων ο ΣΕΤΠ

Θέση στις αντίρροπες δυνάμεις που εκδηλώνονται μεταξύ των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή τη συμφωνία με την Intrum, πήρε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα (ΣΕΤΠ). Ο ΣΕΤΠ, που αποτελεί τον πιο αντιπροσωπευτικό σύλλογο στην Πειραιώς, χαρακτηρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του «νίκη του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων που διασφαλίζει απόλυτα την απασχόληση και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων» τη συμφωνία μεταξύ του συλλόγου, της ΟΤΟΕ και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τη μεταφορά των υπαλλήλων στη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στη νέα εταιρεία που συστήνεται από κοινού με την Intrum. Σημειώνεται ότι στην Πειραιώς υπάρχουν διαφορετικοί σύλλογοι εργαζομένων λόγω των συγχωνεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με τον ΣΕΤΠ, κάποιοι σύλλογοι «εκ του ασφαλούς και ανεύθυνα προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να εκμεταλλευθούν για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων τη συμφωνία του ΣΕΤΠ με την τράπεζα, ποντάροντας στην παραπλάνηση των υπαλλήλων και θέτοντας σε κίνδυνο την επαγγελματική τους προοπτική».

Προσεχώς αρνητικά επιτόκια και στις ΗΠΑ

Ο πρώην επικεφαλής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, προβλέπει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα έχουν πολύ σύντομα αρνητικές αποδόσεις. «Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να εξαπλωθούν και στις ΗΠΑ τα αρνητικά επιτόκια», όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Το βλέπουμε ουσιαστικά σε όλον τον κόσμο. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να φτάσει και στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Γκρίνσπαν, ενώ τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν την απόδοση του 30ετούς ομολόγου, η οποία κινείται σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 2%. Σημειώνεται πως η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Παράταση της αγωνίας για την τύχη της Creta Farms

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη της Creta Farms, καθώς αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η γενική συνέλευση, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν οι μέτοχοι Κωνσταντίνος Δομαζάκης και Εμμανουήλ Δομαζάκης. Οπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις αναβολής. Ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης ζήτησε αναβολή για τις 20 του μήνα και ο αδελφός του Εμμανουήλ για τις 23, πρόταση η οποία τελικά υιοθετήθηκε.

Στο Euroworking Group ο Μ. Αργυρού

Επίσημη πρώτη για την κυβέρνηση σήμερα στο Euroworking Group, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία για την οικονομία, την πορεία του προϋπολογισμού και τα σχέδιά της για την οικονομική πολιτική στους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Το βάπτισμα του πυρός θα πάρει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος έχει οριστεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG. To ενδιαφέρον είναι μεγάλο ενόψει της έλευσης στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών στις 23 Σεπτεμβρίου για την 4η  μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Μετά την πρώτη γνωριμία του Ιουλίου και τις θερινές διακοπές, έφθασε η ώρα για ουσιαστική δουλειά και διαπραγμάτευση.

Θετικά τα μηνύματα από Βρυξέλλες για ΔΕΗ

Θετικά αποτιμά το υπουργείο Ενέργειας τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς για τα θέματα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο κ. Θωμάς μετέφερε τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ και τις προτάσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρισμού σε σειρά στελεχών των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού. Δεν απέσπασε αντιρρήσεις στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για κατάργηση των ΝΟΜΕ και αναπροσαρμογή του δεσμευτικού στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από το 50% στο τέλος του 2019 στο 60%-65%, αλλά ούτε και τη συναίνεση των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ακουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις και ζήτησαν από την ελληνική πλευρά περαιτέρω εξειδίκευση. Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, όπως διαπιστώθηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, είναι το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και η τεκμηρίωση της θέσης ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή