Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/09/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτός φέτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Belgian Business Club, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, του τέλους Αυγούστου, της κεντρικής τράπεζας. Οπως εξήγησε, η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας, η οποία βασιζόταν στα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, για δημοσιονομικό κενό 0,6% του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε, καθώς στο δίμηνο που μεσολάβησε σημειώθηκε υπεραπόδοση εσόδων (κυρίως ΦΠΑ) και προσαρμογή των δαπανών. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της μείωσης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ και χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη τη σχετική τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ. Αμετάβλητη άφησε την πρόβλεψή της η ΤτΕ για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος, και ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι αυτός μπορεί να πλησιάσει στο μέλλον το 3% εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αναβαθμιστούν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα. Προειδοποίησε, πάντως, ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα είναι μικρό και διαρκεί όσο βρισκόμαστε σε διεθνές περιβάλλον θετικών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων.

Το νέο QE της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Βέβαιη θεωρεί η Capital Economics μια κίνηση από την ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα. Οπως εκτιμά ωστόσο, η κεντρική τράπεζα στις 12 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει μικρή μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μ.β., ενώ σε ό,τι αφορά το νέο QE, οι πιθανότητες έχουν μειωθεί από τον Ιούλιο. Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της Capital Economics, η ΕΚΤ θα συμφωνήσει στις λεπτομέρειες του νέου QE τον Οκτώβριο, οπότε και θα το ανακοινώσει, με επίκεντρο τις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Παραιτήθηκε από τα ΕΛΤΑ ο Ηλίας Αθανασίου

Παραιτήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ηλίας Αθανασίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή του, ενώ τις επόμενες ημέρες πιθανώς να γίνει γνωστό ποιος θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί κάποια κορυφαία στελέχη της αγοράς, τα οποία όμως απάντησαν αρνητικά. Να σημειωθεί πως πληροφορίες περί ενδεχόμενης αποχώρησης προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν ακουστεί και για τον πρόεδρο του Δ.Σ. Πολυχρόνη Γριβέα. Τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας, ενώ θέμα έχει τεθεί και για τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού.

Σημεία προσέγγισης με τον Εuroasia

Προς  αποσυμπίεση οδηγούνται τα πράγματα σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, όπως προκύπτει από την προχθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες εκπροσώπων του Εuroasia  και του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά. Ο Εuroasia φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση προς την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση του έργου από την «Αριάδνη», θέτοντας ως προϋπόθεση την επίλυση θεμάτων που συνδέονται με τις προδιαγραφές διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων. Εφόσον βρεθεί κοινός τόπος για τις προδιαγραφές, το έργο θα μπορεί να προχωρήσει ως PCI με φορέα υλοποίησης την «Αριάδνη». Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή και της Κομισιόν.

Αλλάζει επωνυμία η Εθνική Πανγαία

Και το όνομα αυτής… Prodea Investments. Αυτή θα είναι η νέα επωνυμία της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, η οποία ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής αξίας της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η κίνηση για την αλλαγή του ονόματος κρίθηκε απαραίτητη μετά την απόκτηση από την Invel Real Estate του συνόλου της συμμετοχής που διατηρούσε στην εταιρεία η Εθνική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments προκειμένου να διευρυνθεί η μετοχική της βάση και να αντληθούν πρόσθετα κεφάλαια, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας, κυρίως στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αλλωστε, δρομολογούνται σημαντικά έργα ανάπτυξης υφιστάμενων οικοπέδων και ακινήτων, πέραν των απευθείας αγορών ολοκληρωμένων κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή