Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/09/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδι ρίσκου η αγορά ομολόγων

Οι επενδυτές πρέπει να σκεφθούν με διαφορετικό τρόπο τις τοποθετήσεις τους στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρώην επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν (φωτ.), σε συνέντευξή του στο CNBC, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κατηγορία assets πρέπει να αντιμετωπιστεί περισσότερο καιροσκοπικά παρά ως βασικό μέρος ενός χαρτοφυλακίου. Είναι αξιοσημείωτο πως η αξία των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. «Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν οι επενδυτές», όπως πρόσθεσε. «Συνηθίζαμε να αντιμετωπίζουμε τα κρατικά ομόλογα ως μια βασική τοποθέτηση στα χαρτοφυλάκιά μας. Ωστόσο, σήμερα η αγορά ομολόγων είναι καιροσκοπική. Συνεπώς, oι θέσεις των επενδυτών πρέπει να είναι καιροσκοπικές. Κοιτάξτε την Αργεντινή, για παράδειγμα: η χώρα μπορεί να βρίσκεται σε χάος, αλλά τα ομόλογά της έχουν υπεραποδώσει», τόνισε παρουσιάζοντας τα ομόλογα ως ένα παιχνίδι ρίσκου παρά ένα ασφαλές καταφύγιο.

Νέα πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ η Θεοδώρα Βαρβαρίγου

Η καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ Θεοδώρα Βαρβαρίγου ορίστηκε από το υπερταμείο νέα πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ (η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε εταιρεία κοινής ωφελείας). Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα καταλάβει ο Χαράλαμπος Σαχίνης, που είχε διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κατά την περίοδο 2009-2014. Στη ΔΕΠΑ εν τω μεταξύ συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο  διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος της εταιρείας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Ξεκαθαρίζει η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ

Η αποκατάσταση μιας πιο ξεκάθαρης φυσιογνωμίας στη μετοχική σύνθεση του ομίλου θα ανοίξει τον δρόμο για την περαιτέρω επέκτασή του στις ξένες αγορές, είπε μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης. Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του είχε αναφέρει τα ΕΛΠΕ μεταξύ των πρώτων ιδιωτικοποιήσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου, δεν έχουν απομείνει και πολλές κινήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Λογικά λοιπόν η φυσιογνωμία της μετοχικής σύνθεσης θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Πρόστιμο 110.000 ευρώ επιβλήθηκε σε τράπεζα

Στην επιβολή προστίμου ύψους 110.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά τη διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών για παραβίαση της νομοθεσίας περί ακατάσχετου λογαριασμού, και συγκεκριμένα για παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να επιστήσει την προσοχή στις τράπεζες-μέλη της αναφορικά με την υποχρέωσή τους να τηρούν και να εφαρμόζουν πιστά τη νομοθεσία για την προστασία των ακατάσχετων λογαριασμών και τις ειδικές διατάξεις για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης. Θα είχε ενδιαφέρον να ενημερώσει το υπουργείο εάν επεστράφησαν ήδη τα παρατύπως κατασχεθέντα ποσά.

Οκτώβριο το ομόλογο της «Τέρνα Ενεργειακή»

Λίγες εβδομάδες ακόμη θα χρειαστούν έως ότου προχωρήσει το νέο ομόλογο που πρόκειται να εκδώσει η «Τέρνα Ενεργειακή», η έκδοση του οποίου δρομολογείται πλέον για τις αρχές Οκτωβρίου, κυρίως λόγω των αλλαγών στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της διοίκησης είναι ειλημμένη, με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς να κάνουν λόγο για στόχευση άντλησης περί των 150 εκατ. ευρώ. Αρχικά, το νέο ομόλογο επρόκειτο να εκδοθεί εντός του Ιουλίου, ωστόσο προέκυψε καθυστέρηση λόγω της αντίστοιχης έκδοσης της Attica Συμμετοχών. Με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν, η «Τέρνα Ενεργειακή» θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτός από τα νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 120 MW, που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην Εύβοια, μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινάει η κατασκευή νέων αιολικών, ισχύος 100 MW στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή