Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/09/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν κάνει επάγγελμα την αντιγραφή ειδήσεων

Η αντιγραφή μιας είδησης ενός μέσου ενημέρωσης από ένα άλλο είναι όσο παλιά είναι και η δημοσιογραφία. Παλαιότερα ο κανόνας ήταν να αναφέρεται η πηγή, δηλαδή να αποδίδεται η είδηση στο μέσο που την πρωτοδημοσίευσε. Στην εποχή του Ιντερνετ, η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας έχει γίνει πολύ ελαστική. Υπάρχουν, προφανώς, διαδικτυακά μέσα και πολλοί δημοσιογράφοι εργαζόμενοι σε αυτά που τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και δείχνουν τον προσήκοντα σεβασμό στη δουλειά των άλλων μέσων και των συναδέλφων τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που έχουν πάει το «κλόπι ράιτ» σε άλλη διάσταση. Ξυπνούν χαράματα, διαβάζουν την αποδελτίωση, αντιγράφουν το δημοσίευμα που τους αρέσει, προσθέτουν κάτι του τύπου «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας», υπογράφουν –χωρίς ντροπή– και δημοσιεύουν την κλεμμένη είδηση ως δική τους. Βέβαια, η δημοσιογραφική πιάτσα είναι μικρή, γνωρίζει και μειδιά πίσω από την πλάτη τους. Ενίοτε με θλίψη αναλογίζεται πώς εξέπεσαν σε τέτοιο επίπεδο επαγγελματίες, κάποτε πολλά υποσχόμενοι. Αλλά οι αναγνώστες αγνοούν ότι εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους κλέφτες της δουλειάς συναδέλφων τους. Ισως θα πρέπει να το πληροφορηθούν την επόμενη φορά. Ισως να πρέπει να ενημερωθεί και κανένας εισαγγελέας, γιατί η κλοπή –ακόμη και στη δημοσιογραφία– είναι ποινικό αδίκημα.

«Ουρά» από υποψήφιες επενδύσεις έχει αρχίσει να σχηματίζεται στα γραφεία του Enterprise Greece. Οπως μαρτυρούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι διοικητικές ανακατατάξεις των τελευταίων μηνών έχουν «φρενάρει» τη διαδικασία των εισηγήσεων στη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων. Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε για τελευταία φορά λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και συγκεκριμένα στο τέλος Μαΐου, εγκρίνοντας, μεταξύ άλλων, ένα τουριστικό συγκρότημα στη Μύκονο που δρομολογεί η Grivalia του ομίλου Eurobank, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, αλλά κι ένα πολιτιστικό – εμπορικό πάρκο αναψυχής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει επένδυση της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ και προωθείται από την εταιρεία ΒΗΤΑ Πρώτη Α.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η διαδικασία των εντάξεων επενδυτικών σχεδίων στον νόμο περί fast track αναμένεται να επανεκκινήσει λίαν συντόμως.

Βέτο βάζει ο SSM για τραπεζίτη
 

Την απομάκρυνση ενός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ελληνικής τράπεζας ζητάει ο SSM, ο μηχανισμός εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η σύσταση του επόπτη περιλαμβάνεται στην έκθεση για την εταιρική διακυβέρνηση του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος και δύσκολα θα αγνοηθεί, καθώς ο SSM έχει τα μέσα να ασκήσει την αναγκαία πίεση προς το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό που καταλογίζει ο εποπτικός μηχανισμός στο μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι πως ενώ τυπικά είναι μη εκτελεστικό, στην ουσία λειτουργεί ως εκτελεστικό. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, σε έναν-δύο μήνες θα ολοκληρωθεί μια λαμπρή καριέρα δεκαετιών στο τραπεζικό σύστημα.
 
Μενού «συμβιβασμού» με ψάρι
 

Μια βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες προσφέρει άφθονο υλικό για ρεπορτάζ. Κάπως έτσι, Παρασκευή μεσημέρι, εθεάθησαν να συντρώγουν σε εστιατόριο της πόλης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και όλο το γενικό συμβούλιο της τράπεζας, που κάθε Σεπτέμβριο συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κεντρικός τραπεζίτης προσκάλεσε σε γεύμα, μάθαμε, τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Οι πηγές μας είδαν ότι το μενού περιλάμβανε κυρίως ψάρι. Μια επιλογή που ο κεντρικός τραπεζίτης θεώρησε μάλλον ως «συμβιβαστική» μεταξύ του σούσι που προτιμούσε κάποτε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών και του σουβλακίου που ήταν η επιλογή του Χρήστου Σταϊκούρα στα ατελείωτα ξενύχτια που περνούσαν μαζί, στο υπουργείο Οικονομικών, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή