Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/09/19)

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν αναπόφευκτη η επώδυνη λιτότητα

H ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά στην αρχή δεν υπήρχαν τα εργαλεία για κάτι τέτοιο, παραδέχθηκε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.), σε συνέντευξή του στην oλλανδική εφημερίδα de Volkskrant, απαντώντας σε ερώτηση για τα μαθήματα από την ελληνική κρίση. Επίσης, ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι υποεκτιμήθηκε το μέγεθος της απαιτούμενης προσαρμογής. Ωστόσο, εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του με την κριτική που υποστηρίζει πως επιβλήθηκε υπερβολική λιτότητα στην Ελλάδα. Οπως είπε, τα εισοδήματα στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί στη δεκαετία του ευρώ κατά 20-25% ταχύτερα από την παραγωγικότητα. «Αυτό», είπε, «ήταν μη βιώσιμο και έπρεπε να διορθωθεί: επώδυνο, αλλά αναπόφευκτο». Σκληρές επισημάνσεις, επώδυνες αλήθειες, αλλά και λάθη που δεν διορθώνονται εκ των υστέρων.

Αύξηση 51% στους ελέγχους για το παρεμπόριο

Ολοένα και πιο εντατικοί είναι οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τη συνδρομή των τοπικών δημοτικών αρχών. Το διάστημα από 2/9/2019 έως 14/9/2019 οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 51% σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα από 19/8/2019 έως 30/8/2019, ενώ διαπιστώθηκαν υπερδιπλάσιες παραβάσεις. Ελεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδιαφέρον για μίσθωση εργοστασίου της ΕΒΖ

Τη μίσθωση εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για… πολλά χρόνια φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένη επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναζητεί μισθωτή προκειμένου να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή τεύτλων και να μην έχουν μεγαλύτερες ζημίες οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας. Πάντως, το αίτημα περί πολυετούς μίσθωσης φέρεται να απορρίπτεται, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, που προβλέπει «σπάσιμο» της επιχείρησης σε εταιρείες ειδικού σκοπού.   

Η πρώτη απεργία για τα εργασιακά

Πιθανότατα την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη 24ωρη απεργία κατά των μέτρων που προωθεί η νέα κυβέρνηση στα εργασιακά. Τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που περιέχει σωρεία διατάξεων για τις κλαδικές συμβάσεις και τη διαιτησία, οργανώνουν τις αντιδράσεις τους. Βέβαια, η ΓΣΕΕ βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Καλεί όμως τις 150 ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα σε απεργιακή κινητοποίηση. Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) ήδη αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24/9/2019, ενώ και το ΠΑΜΕ έχει πάρει ανάλογη απόφαση για την ίδια ημερομηνία.

Δέσμευση 100 εκατ. για αναβάθμιση κτιρίων

Τη μεγάλη ζήτηση για ανακατασκευές και αναβαθμίσεις ακινήτων ανά την επικράτεια αποκαλύπτει η τεράστια ανταπόκριση των ιδιοκτητών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Ηδη έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ δαπανών για 7.200 αιτήσεις (επί συνόλου 15.370). Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η εν λόγω εξέλιξη αποδεικνύει και την ορθότητα της καθιέρωσης του πιο μόνιμου κινήτρου, της χορήγησης έκπτωσης φόρου 40% σε όσους προσκομίσουν στην ΑΑΔΕ τα νόμιμα παραστατικά για εργασίες αναβάθμισης του ακινήτου τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα πιστώνεται ο λογαριασμός των ιδιοκτητών στο Taxis με το 40% της δαπάνης που θα έχουν κάνει προκειμένου να μπορούν με τα χρήματα αυτά να πληρώνουν π.χ. τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Το εν λόγω μέτρο θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή