Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/10/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκριση από Ε.Ε. αναμένει ο «Ηρακλής»

Σήμερα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. η έγκριση της πρότασης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής». Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή και αυτό όχι μόνο γιατί οι τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Κυρίως για το ότι το σχέδιο που είχε περάσει από αλλεπάλληλα κύματα, πήρε σάρκα και οστά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός (φωτ.) που χειρίστηκε το θέμα, το σχέδιο φέρει τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνο των εποπτικών αρχών, αλλά τελικώς και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο σχήμα. Το σχέδιο προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως και 30 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που μπορεί να φτάσει έως και τα 9 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο η τελική μάχη για τις τριετίες

Για τον Δεκέμβριο αναβλήθηκε η «μάχη των μισθολογικών τριετιών»,  που ξεκίνησε με την προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο τέλος Δεκεμβρίου εκπνέει και η παράταση ισχύος της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, όπου, με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, θα προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ, όχι μόνον του επιδόματος γάμου αλλά και των τριετιών. Πλέον, πιθανότατα το μπαλάκι να περνάει στους κοινωνικούς εταίρους, στη ΓΣΕΕ και στους εργοδοτικούς φορείς, καθώς και στην υπογραφή νέας σύμβασης, έως την εκπνοή του χρόνου…

Τρεις νέοι σκόπελοι για τις ελληνικές εξαγωγές

«Εκεί που λέγαμε “δόξα σοι ο Θεός”, τώρα κινδυνεύουμε να πούμε “βόηθα, Παναγία μου”». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο περιέγραψε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου μπροστά στο πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Η ίδια μιλώντας σε ειδική εκδήλωση επισήμανε το γεγονός ότι πάνω που έγινε η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έρχονται το Brexit, η σχεδιαζόμενη επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ, αλλά και η ρευστή κατάσταση στην Τουρκία.

Στο μικροσκόπιο οι φοροελαφρύνσεις

Με σκεπτικισμό βλέπει η Citigroup φορολογικές ελαφρύνσεις που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οπως σημειώνει, τα φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού ίσως δεν συμβαδίζουν με τη διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Προσθέτει ότι, εκτός από τις παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους κατά 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, περιέχονται ως αντιστάθμισμα μέτρα εξοικονόμησης κόστους ανάλογου μεγέθους. Τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος περιλαμβάνουν κυρίως ενισχυμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κάποιες περικοπές δαπανών. Και πλέον το ζητούμενο για τους αναλυτές είναι αν τα μέτρα-αντιστάθμισμα έχουν τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Εκδοση ομολογιακού από Τέρνα Ενεργειακή

Συνεχίζεται το «κύμα» εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη) με στόχο να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει σήμερα στις αγορές και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, έτσι ώστε για να βελτιώσουν τα κόστη και το προφίλ του δανεισμού τους. Μετά τον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Wind Hellas ακολουθεί, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά, η Τέρνα Ενεργειακή. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, η εισηγμένη θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους 120-150 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έκδοση αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη το καλοκαίρι προχώρησε στην αποπληρωμή 5ετούς ομολόγου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2017 και έφερε επιτόκιο 3,85%. Το ομόλογο είχε δικαίωμα προπληρωμής για το 2019 με τιμή 101% και το 2020 με τιμή 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή