Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/11/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρμετρη αισιοδοξία για πιθανά κοιτάσματα

Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός συχνά οδηγεί σε μεγάλες απογοητεύσεις. Γι’ αυτό και τα ΕΛΠΕ έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου κάπου στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Ο εφήμερος και υπέρμετρος ενθουσιασμός ήθελε να έχει ανακαλυφθεί τεράστιο κοίτασμα. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους τα ΕΛΠΕ είναι σεισμικές έρευνες, δηλαδή ενδείξεις, όπως ανέφερε η «Κ», ότι μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο κοίτασμα. Γι’ αυτό σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο. Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΠΕ δεν είναι ακόμη σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, στο μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσον αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα».

Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το μέρισμα

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ύψος του υπερπλεονάσματος και πού αυτό θα διανεμηθεί θα ληφθούν στις 20 Νοεμβρίου. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένουν τα οριστικά στοιχεία των εσόδων κυρίως του ΦΠΑ. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θεωρούνται έσοδα-βαρόμετρο για τον προϋπολογισμό και την πολιτική των παροχών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Σίγουρα ένα υπερπλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ή 7,6 δισ., που είναι η νεότερη εκτίμηση, ανοίγει παράθυρο για μεγαλύτερο μέρισμα τον Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους θεσμούς.

Τριμερής συνάντηση για την Creta Farms

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας, στη διοίκηση της Creta Farms (σημειωτέον, η εταιρεία τελεί υπό «υπηρεσιακή» διοίκηση) και σε εκπροσώπους των εργαζομένων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας έχει προγραμματισθεί για τις 7 Νοεμβρίου. Το παραπάνω αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ο ίδιος ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για εισπρακτικές

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν καταλήξει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στο καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρείες. Βάση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελεί η προεργασία που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα. Το γιατί δεν προχώρησε έως τώρα η βελτίωση του σχετικού πλαισίου οφείλεται σε εμπλοκή που υπήρξε με τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες εισπρακτικών εταιρειών. Τη θέσπιση νέου πλαισίου λειτουργίας για τις εισπρακτικές εταιρείες προανήγγειλε χθες και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Διαβεβαίωση Βρούτση για εφάπαξ στο Δημόσιο

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν την κατάργηση του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους επιδίωξε να βάλει ο Γιάννης Βρούτσης (φωτ.). Στη συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές πως δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ. Ενημέρωσε, δε, τους συνδικαλιστές για τις προωθούμενες αλλαγές, με αφορμή και τις αποφάσεις του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το ποσοστό, θα καταργηθεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες, και δεν θα υπάρξει καμία μείωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, απαντώντας στο αίτημα των συνδικαλιστών να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή