Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/11/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε η συμφωνία ΟΠΑΠ – Stoiximan

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε τελικά το πράσινο φως για τη συγκέντρωση των εταιρειών ΟΠΑΠ και GML Interactive Limited (Stoiximan). Η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει ότι η προαναφερόμενη συγκέντρωση «δεν δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές, τις οποίες αυτή αφορά». Η ΟΠΑΠ θα λάβει το 51% των μετοχών της GML, με την καταβολή περίπου 94,68 εκατ. ευρώ. Η GML Interactive είναι η εταιρεία που ελέγχει τις δραστηριότητες του ομίλου TCB Holdings σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες είναι γνωστές με την ονομασία Stoiximan. Θα πρέπει να τονιστεί πως η απόφαση αυτή, αν και καθυστέρησε πολλούς μήνες, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταργήσει το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και την έναρξη της επίσημης διαδικασίας αδειοδότησής τους.

Σημάδια ανάκαμψης στον κατασκευαστικό κλάδο

Οι Ελληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σταθερή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, παρότι ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε η Markit. Μολονότι η αύξηση της παραγωγής και των νέων εργασιών εξασθένησε, η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού αυξήθηκε και οδήγησε σε ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Ετσι, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 53,5 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Βγαίνει στην αγορά ένα περιζήτητο ακίνητο

Ενα λίαν περιζήτητο ακίνητο, λόγω της θέσης του, είναι πιθανό να απελευθερωθεί το προσεχές διάστημα. Ο λόγος για το κατάστημα της Forever 21, στην οδό Ερμού 46, το οποίο μισθώνει η αμερικανική αλυσίδα. Η πρόσφατη κατάθεση αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της και η πρόθεση να κλείσει σχεδόν 200 καταστήματα, κυρίως σε Ασία και Ευρώπη, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Μέσω του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, η εταιρεία μπορεί να εξέλθει από μισθωτήρια συμβόλαια με χαμηλότερο κόστος.

Επιστροφή χρημάτων σε μηχανικούς

Το προσεχές διάστημα θα αποδοθεί στους μηχανικούς – δημοσίους υπαλλήλους, μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ, το αποθεματικό του πόρου έξι τοις χιλίοις που δεν τους είχε αποδοθεί τα τελευταία χρόνια. Για την επιστροφή δεσμεύθηκε χθες ο υφυπουργός  Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό. Στη συνάντηση, που συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ  Κωνσταντίνος Μακέδος, υπήρξε ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης, διάθεσης και κατανομής του αποθεματικού. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι έχει ήδη συσταθεί πενταμελής διαχειριστική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του ΕΦΚΑ, της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και των υπουργείων Εργασίας και Υποδομών.

Μειώθηκαν τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις 

Η «δεξαμενή» των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που φέρουν αρνητικές αποδόσεις περιορίστηκε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. Η αξία τους υποχώρησε στα 4,97 τρισ. ευρώ ή στο 62% του συνόλου της αγοράς των 8 τρισ. ευρώ, από 69% τον Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο (με εξαίρεση τα ελληνικά), χάρη στην αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηναία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018, με άνοδο 17 μ.β. Επίσης, το μερίδιο των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας με αρνητικό επιτόκιο υποχώρησε επίσης στο 30% του συνόλου, από 34% τον Σεπτέμβριο, με την αξία τους να διαμορφώνεται στο 1,03 τρισ. ευρώ. Τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό έφθανε το 49% και ήταν το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί διαχρονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή