ΔΗΚΤΗΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/11/19)

Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/11/19)

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Σε αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος S&P, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πριν από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank στο Β από Β- με θετικές προοπτικές, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο Β-, αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές σε θετικές, από σταθερές. Κατά την άποψη του οίκου, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται χάρη στην πτώση της ανεργίας, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και στην πλήρη άρση των capital controls. Αυτά, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τον κλάδο, θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τον οίκο, σε βελτίωση των πιστωτικών προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι πρόσφατες αλλαγές σε βασικούς νόμους, όπως ο νόμος Κατσέλη, η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η υψηλή ζήτηση για τουριστικά καταλύματα, καθώς και η «χρυσή βίζα» αποτελούν βασικούς οδηγούς της βελτίωσης του real estate. Πάντως, όπως σημειώνει, αν και αναμένει ότι οι συνολικές οικονομικές και χρηματοδοτικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνονται, ο αντίκτυπος για την πιστοληπτική ικανότητα κάθε τράπεζας θα διαφέρει. 

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας. Μέχρι πριν από πέντε-έξι χρόνια λειτουργούσε και ως τράπεζα, χορηγώντας δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Κάποια στιγμή σταμάτησε να δανειοδοτεί και απλώς διαχειρίζεται όσα είχε δώσει. Η βασική δουλειά του, δηλαδή, είναι οι παρακαταθήκες. Με απλά λόγια, οι εργασίες του συρρικνώθηκαν. Ωστόσο, αν και μικρότερος πλέον ο όγκος δουλειάς, η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει θέση αναπληρωτή προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο, για πρώτη φορά στα 100 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου, για να επικουρεί προφανώς τον πρόεδρο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο ποιος θα καταλάβει τη θέση του αναπληρωτή. Θα είναι άνθρωπος της αγοράς ή κάποιος πολιτευτής που απέτυχε να εκλεγεί και αναζητεί απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; 

Ενας φορέας που έχει μέλλον

Αν και δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, εντούτοις ο θεσμός, αλλά και η διοίκησή του, αγκαλιάστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο λόγος για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Χθες η πολιτική ηγεσία στήριξε το έργο του φορέα, αλλά και τη διοίκησή του, που είχε οριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ υπό αυτή την έννοια ήταν ένα απολύτως σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι μόνο θα συνεχίσουμε αυτό το βήμα, αλλά θα επενδύσουμε πάνω του για να μπορέσει να κάνει ακόμα περισσότερα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης κατά την ανακοίνωση της σημαντικής επένδυσης στη Θεσσαλονίκη από αμερικανικά στούντιο.

Επεσαν ξανά έξω στις εκτιμήσεις τους

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,9 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε, τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαιο και το υπόλοιπο 1,4 δισ. ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Πρόκειται συνολικά για 580.609 φορολογουμένους και επιχειρήσεις που υπήχθησαν στη ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις. Από αυτούς, οι 543.923 ήταν φυσικά πρόσωπα και 36.676 επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον συνολικό αριθμό των ρυθμίσεων, στο 14,31% το ποσό καταβλήθηκε εφάπαξ, ενώ στο 30% σε 120 δόσεις. Από το συνολικό ύψος των οφειλών που ρυθμίστηκαν, στο 73,29% η εξόφληση θα γίνει σε 120 δόσεις. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι θεσμοί, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τις δόσεις, εκτιμούσαν πως θα οδηγούσε σε απώλειες εσόδων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Προφανώς γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο εθισμένη είναι η κοινωνία μας σε διευκολύνσεις και πόσο αδύναμος ο κρατικός μηχανισμός να εφαρμόσει άμεσα τα προβλεπόμενα για τους κακοπληρωτές.

Πάνω από 5.000 συνδέσεις στο δίκτυο αερίου σε ένα δίμηνο

Θα ξεπεράσουν τις 5.000 οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ στο σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 25.000. Συνεπής στον προγραμματισμό της και σε συνάρτηση με τις εξαγγελίες της σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης, η εταιρεία ενέταξε νέες περιοχές στο δίκτυο διανομής εντός του 2019, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά τροφοδοτήσεων νέων περιοχών, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Θεσσαλία. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ανακοίνωσε ότι έχει υλοποιήσει ήδη το επενδυτικό πλάνο της για το 2019, ύψους 25 εκατ. ευρώ.