Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/11/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» Π. Γ. Λιβανού για δεξαμενόπλοια LNG

Για ενδείξεις άστοχων επενδύσεων στον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου εμφανίζονται να ανησυχούν κάποιοι στον κλάδο. Μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης (Πίτερ) Γ. Λιβανός, επικεφαλής της Gaslog. Σε μια από τις πιο ηχηρές παρεμβάσεις για το θέμα μέχρι σήμερα, ο Ελληνας εφοπλιστής, μιλώντας σε ναυτιλιακό φόρουμ στο Λονδίνο, επισήμανε πως θα παγώσει τις παραγγελίες για νέα LNG carriers, καθώς οι τρέχουσες τεχνολογίες που ενσωματώνουν δεν είναι συμβατές με τους στόχους που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 50% τουλάχιστον έως το 2050. Και καθώς η ωφέλιμη διάρκεια ζωής των πλοίων αυτών ξεπερνά τα 20 έτη (πρόκειται για πλοία αξίας 200 εκατ. δολ.), ενδέχεται να αποδειχθούν ακατάλληλα πριν κάνουν απόσβεση. Προκειμένου όμως τα LNG carriers να πιάσουν τους στόχους του 2050, θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές στις τεχνολογίες πρόωσης. Ο επιχειρηματίας προέτρεψε έτσι την αγορά να δείξει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις νέες παραγγελίες.

Ξεκινούν πλειστηριασμοί ακινήτων από την εφορία

Σαράντα οκτώ ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από το ελληνικό Δημόσιο. Από σήμερα μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου έχουν δρομολογηθεί 48 πλειστηριασμοί και αφορούν όσους δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα αυξηθούν και προφανώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι οφειλέτες που αγνόησαν τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για το 1,8 εκατομμύριο οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Μυστήριο η διεκδίκηση της Creta Farms από τη «Νίκας»

Αγνωστο παραμένει εάν τελικά η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Creta Farms. Τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής της εταιρείας, Σπ. Θεοδωρόπουλος, απαντώντας σε σχετική φημολογία περί απόσυρσης του ενδιαφέροντός του, δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονταν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της «Νίκας» στις 12 Νοεμβρίου. Ο ίδιος, ωστόσο, χθες δήλωσε ότι η απόφαση δεν είναι ανακοινώσιμη έως τις 18 Νοεμβρίου, καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Επενδύσεις 50 εκατ. στην αγορά ακινήτων

«Πυρομαχικά» αξίας 50 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να αντλήσει η διοίκηση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ του ομίλου Infoquest, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης όρισε σε 2,1 ευρώ την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση έως 23.843.062 νέων μετοχών σε αναλογία δύο νέων ανά μία υφιστάμενη μετοχή. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση επενδύσεων στους τομείς των γραφείων, των logistics και των ξενοδοχείων.

Η ΓΣΕΒΕΕ κλείνει 100 χρόνια παρουσίας

Αποτελούν πάνω από το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και έχουν χαρακτηρισθεί ως «η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Για την ιστορία, ωστόσο, των μικρών επιχειρήσεων και του συνδικαλισμού τους στην Ελλάδα γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα, αποσκοπεί στο να πλουτίσει τις γνώσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των άμεσα ενδιαφερομένων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων. Σήμερα, εξάλλου, στις 10.30 το πρωί πραγματοποιούνται τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Η αφήγηση ξεκινά από την ίδρυση της πρώτης μορφής της ΓΣΕΒΕΕ, της Ενώσεως Βιοτεχνικών Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος το 1919. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή