Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/11/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέρισμα» 637 εκατ. έχει ήδη μοιραστεί

Η κυβέρνηση θα έχει δαπανήσει σε κοινωνικούς σκοπούς περισσότερα από 637 εκατ. ευρώ πριν έρθει η ώρα να μοιράσει το υπερπλεόνασμα των 436 εκατ. ευρώ, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) στη Βουλή, προλαβαίνοντας κριτική για μικρό χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα, σε σύγκριση με τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε ότι, αφότου ανέλαβε, η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ), κατέβαλε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ), μείωσε την προκαταβολή φόρου για νομικά πρόσωπα κατά 5% (138 εκατ. ευρώ), κάλυψε διάφορες δαπάνες για την ασφάλεια και καθημερινότητα των πολιτών (61 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η καθολική υπηρεσία των ΕΛΤΑ (15 εκατ. ευρώ) και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας της ΔΕΗ (150 εκατ. ευρώ). Από τα 436 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος, ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε πόσα θα δοθούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά διευκρίνισε πως θα κρατηθεί κι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Διεκδικεί 1,51 εκατ. για το Πάτρα – Πύργος

Τρεις αιτήσεις διαταγών πληρωμής ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, διεκδικώντας ποσό 1,51 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, κατέθεσε η ιταλική GD Infrastrutture (την εκπροσωπεί η Μηχανική). Το διεκδικούμενο ποσό αφορά εργασίες που έχει εκτελέσει η εταιρεία στην έκτη εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου. Η κίνηση ερμηνεύεται ως μοχλός πίεσης προς το υπ. Υποδομών, οι υπηρεσίες του οποίου δεν έχουν εγκρίνει κάποια από τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση αμοιβές, καθώς η νέα ηγεσία έχει προκρίνει ένα διαφορετικό μοντέλο εκτέλεσης του έργου.

Στις 20 Ιανουαρίου η… μητέρα των μαχών για τα αναδρομικά

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τη μητέρα των μαχών που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δικάσιμος για την πολυσυζητημένη υπόθεση των αναδρομικών διεκδικήσεων όλων των συνταξιούχων ορίστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς της. Μάλιστα, μετά την πρώτη συνεδρίαση αναμένονται διασκέψεις του δικαστηρίου και ακολούθως η έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης, που θεωρείται ότι θα ξεκαθαρίσει όλα τα περιθώρια διεκδικήσεων από την 1/1/2013 έως και τις 31/12/2018.

Την έκδοση ομολόγου εξετάζει ο OΠΑΠ

Το ενδεχόμενο μιας νέας ομολογιακής έκδοσης εξετάζει o ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο των διαφόρων εναλλακτικών που σχεδιάζει η διοίκηση όσον αφορά τη διάρθρωση του χρέους του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα σχέδια της εισηγμένης είναι η αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ, Πάβελ Μούκα, ερωτηθείς από αναλυτές (στο πλαίσιο της ενημέρωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού) εάν σχεδιάζεται έξοδος στις αγορές, απάντησε θετικά. «Ναι, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας», δήλωσε ο Μούκα. «Οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Βελτιωμένες επιδόσεις εμφάνισε το NJV Plaza

Πληρότητα έως και 74%, που φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω, καταγράφει το ξενοδοχείο NJV Plaza στην πλατεία Συντάγματος. Η διοίκηση του πολυτελούς συγκροτήματος των 182 δωματίων, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησε σε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης εν λειτουργία προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και όπως ανακοίνωσε σε σχετική παρουσίαση, το κλείσιμο της φετινής χρονιάς θα είναι καλό, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για το 2020 με αυξημένη ζήτηση ιδίως από τον Μάρτιο και μετά. Ειδικότερα, ως προς τις επιδόσεις του NJV Plaza Athens, η αύξηση της μέσης τιμής για το 2018 ήταν 12% έναντι του 2017 και αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στα έσοδα. Για το 2019, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η αύξηση της μέσης τιμής ήταν 6%, ενώ στα έσοδα υπήρξε σταθερότητα, στα ίδια επίπεδα με το 2018, δεδομένης και της ανόδου του ανταγωνισμού. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018, τα έσοδα ήταν της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή