Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/12/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νόμος δεν αρκεί για αύξηση επενδύσεων

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πολλά «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία «χτύπησε» χθες ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). «Ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά είμαστε εκεί που πρέπει ως προς τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες εάν δεν φτάσει το 3% ο ρυθμός ανάπτυξης εντός της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο κ. Βέττας, για να επισημάνει ότι «τα θεμελιώδη, όπως το κεφάλαιο και η απασχόληση, μας τραβούν προς τα κάτω, προς το 1% ρυθμό ανάπτυξης». Αν και παραδέχθηκε ότι το ευρύτερο κλίμα βελτιώνεται και ότι το πλαίσιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε ότι δεν αρκεί ένας νόμος, αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα, για να τονωθούν οι επενδύσεις, ειδικά στη βιομηχανία. «Προ κρίσης τα 2/3 των επενδύσεων γίνονταν συστηματικά στις κατασκευές και ειδικά στον κλάδο της οικοδομής. Αυτή δεν μπορεί να είναι η επόμενη σελίδα της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Βέττας.

Ανάγκη για κεφάλαια κίνησης έχει η «Νίκας»

Σε κεφάλαια κίνησης, και όχι τόσο σε επενδύσεις, θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο ποσό, 4,16 εκατ. ευρώ, από τα 5,73 εκατ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό αδιάθετο ποσό για το β΄ εξάμηνο του 2019 από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίο της «Νίκας» το 2017. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο και πρόκειται να τεθεί στην κρίση των μετόχων κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για τις 9 Δεκεμβρίου, από τη νέα κατανομή των χρημάτων απουσιάζει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,25 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Στο υπουργείο Εργασίας ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για αύριο τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε την απόφαση για την καταγγελία των συμβάσεων 24 υπαλλήλων που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων της ως μοναδική εναπομείνασα λύση. Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι εφάρμοσε πλήρως τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ, προτείνοντας εναλλακτικές δυνατότητες τόσο σε θέσεις εργασίας στον όμιλο όσο και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Δεδομένο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για ΔΕΠΑ

To ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη ΔΕΠΑ επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. Είμαστε μέτοχοι του 35% της ΔΕΠΑ και το ενδιαφέρον μας πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είπε ο κ. Σιάμισιης. Ξεκαθάρισε ότι το ενδιαφέρον αφορά τη δραστηριότητα της εμπορίας καθώς επίσης και ότι αυτό συνδέεται με τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι εάν στον επικείμενο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ δεν κριθούν πλειοδότες, τότε θα πουλήσουν τη συμμετοχή τους και θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία στην αγορά του φυσικού αερίου. Αντιθέτως, τα ΕΛΠΕ θα αποχωρήσουν από τη ΔΕΠΑ Υποδομών διαθέτοντας πιθανότατα το μερίδιό τους από κοινού με το Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή.

Δύο ενστάσεις για τις τράπεζες

Αξιοπρεπή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών η Bank of America, υπογραμμίζοντας τις θετικές τάσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες και τη συνεχιζόμενη μείωση των NPEs μέσω μη οργανικών δράσεων, με το υποστηρικτικό μακροοικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον να αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση το 2020. Ωστόσο παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές του κλάδου για κυρίως δύο λόγους. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως οι αποτιμήσεις δεν είναι τόσο ελκυστικές πλέον μετά και τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει οι τραπεζικές μετοχές. Παράλληλα, εντοπίζει κινδύνους στα έσοδα παρά τη στήριξη από τα κόστη χρηματοδότησης και τα έσοδα από τιτλοποιήσεις και προμήθειες. Οπως επισημαίνει, το 30% των εσόδων από τόκους προέρχεται από τα NPEs, κάτι που σταδιακά θα μηδενιστεί, η πτωτική ανατιμολόγηση των δανείων και τίτλων θα «χτυπήσει» την κερδοφορία, ενώ τα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές αναμένεται να ομαλοποιηθούν μετά το 2020. Επίσης εκτιμά πως το RoTE θα κινηθεί στο 7% μακροπρόθεσμα, έναντι 9%-11% που εκτιμούν οι διοικήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή