Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/12/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων το 2020 μετά και τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις το 2019, εξέφρασε ο Πιοτρ Μιετκόβσκι (φωτ.) επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής σε Ελλάδα, Τουρκία, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, της BNP Paribas, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Yπάρχει μια εξέλιξη στο σκηνικό των επενδύσεων σε δύο βασικά σημεία, σύμφωνα με τον ίδιο. Πρώτον, οι οικονομικές προοπτικές έχουν αλλάξει και δεύτερον, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι πραγματικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και ο ίδιος διαισθάνεται μία θετική αύρα, η οποία θα οδηγήσει σε ευκαιρίες το 2020. Δεδομένου του ότι ο τραπεζικός τομέας είναι περισσότερο υποστηρικτικός σε επενδυτές και το ευρύτερο περιβάλλον έχει σαφώς βελτιωθεί, τώρα είναι η σωστή στιγμή για τους επενδυτές με μεγάλα στρατηγικά σχέδια να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, όπως τόνισε. «Η Ελλάδα παραμένει ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πλεόνασμα 245,6 εκατ.για τον ΕΦΚΑ το 2020

Πλεόνασμα 245,6 εκατ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ που συζητήθηκε χθες στο Δ.Σ. του Ταμείου. Βέβαια, και ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε αρχικώς πλεόνασμα 104,7 εκατ. και τελικά αυτό περιορίστηκε στα 8,08 εκατ. ευρώ έπειτα από συνεχείς τροποποιήσεις. Μάλιστα, πριν από την 7η και τελευταία, είχαν προηγηθεί δύο τροποποιήσεις που περνούσαν τον ΕΦΚΑ σε έλλειμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ωρίμανση του νόμου Κατρούγκαλου οδηγεί σε δραματική μείωση της δαπάνης για συντάξεις.

Επεσαν χαμηλά οι τιμές στη δημοπρασία για έργα ΑΠΕ

Σε χαμηλά επίπεδα  διαμορφώθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία της ΡΑΕ οι τιμές για έργα ΑΠΕ. Στα αιολικά οι μειοδότες κινήθηκαν σε ένα εύρος από 55,8 έως 58,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στα φωτοβολταϊκά η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 53,8 ευρώ η μεγαβατώρα, σε έργο που φέρεται να κατέβασε η ΔΕΗ. Φωτοβολταϊκά έργα εξασφάλισε ο όμιλος Παναγάκου σε τιμές από 60,5 έως 61,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αιολικά εξασφάλισαν η Iberdrola, η πορτογαλική  EDPR, η Volterra και εταιρείες συμφερόντων της ΕΝΤΕΚΑ.

Εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η ίδια η κοινωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη μετάβαση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θ. Φέσσας (φωτ.). Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για απόσυρση του συστήματος 5G στην Καλαμάτα, μιλώντας για «φοβική κοινωνία απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις» και την ανάγκη αφύπνισής της. Ενδιαφέρον είχε και το σχόλιο του κ. Φέσσα σχετικά με το κόστος του Ιντερνετ και την πρωθυπουργική παρέμβαση για τη μείωσή του. Το κόστος θα πέσει, αλλά εκτός από τις εταιρείες θα πρέπει να συμβάλουν και άλλοι σε αυτό, είπε, δείχνοντας το κράτος και τη φορολογία που επέβαλε στην κινητή τηλεφωνία.

Πρόεδρος στην ERGO Γερμανίας ο Θ. Κοκκάλας

Τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ERGO Γερμανίας αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου 2020 ο Θεόδωρος Κοκκάλας, σήμερα διευθύνων σύμβουλος στην ERGO Ελλάδας. Ο κ. Κοκκάλας θα διαδεχθεί τον Ακίμ Κασσόου, που θα αναλάβει νέα καθήκοντα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μητρικής εταιρείας Munich Re. Ο Θεόδωρος Κοκκάλας κατέχει τη θέση του CEO στην ERGO Ελλάδας από το 2004 και από το 2018 είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. της ERGO στην Ινδία. Εχει σπουδάσει οικονομικά και νομικά, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου Γερμανίας, ενώ διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον χώρο των ασφαλειών. «Η εξέλιξη με τιμά ιδιαίτερα, αλλά και μου δημιουργεί σημαντικά αυξημένες ευθύνες, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές σε μια αγορά πολύ μεγαλύτερη και διαφορετική από την ελληνική, όπου η ERGO Γερμανίας κατέχει κυρίαρχη θέση», δήλωσε ο Θεόδωρος Κοκκάλας. Η ERGO Γερμανίας έχει περισσότερους από 10 εκατ. πελάτες, 14.500 εργαζομένους και το 2018 ασφάλιστρα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή