Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/12/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ε.Ε. οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα

Η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028 (σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης) και η προσήλωσή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε. για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) στους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και στην Κομισιόν κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αποτυπώνεται στους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Σημειώνεται ότι η απολιγνιτοποίηση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για φέτος, που θα λάβει χώρα στις 23 Δεκεμβρίου.

Αντιπρόεδρος στην ΕΕΤΤ ο Δημήτρης Βαρουτάς

Ο Δημήτρης Βαρουτάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αναμένεται να οριστεί αντιπρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η θέση παραμένει κενή από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κ. Αγγελική Σγώρα παραιτήθηκε. Ο κ. Βαρουτάς έχει σπουδάσει φυσικός, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας και διδάσκει στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Εχει διατελέσει μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και θεωρείται έμπειρος γνώστης των τηλεπικοινωνιών.

Εκτός Creta Farms τέθηκε ο Μ. Δομαζάκης

Απομακρύνθηκε από την Creta Farms ο Μάνος Δομαζάκης, ο μέχρι πριν από λίγους μήνες «ισχυρός άντρας» της αλλαντοβιομηχανίας, που νωρίτερα, είχε καταφέρει να απομακρύνει από την εταιρεία τον αδελφό του Κωνσταντίνο. Πληροφορίες θέλουν να οδηγούνται οι πιστωτές –οι οποίοι έχουν ορίσει προσωρινή διοίκηση στην Creta Farms– σε αυτή την απόφαση λόγω των ευρημάτων του ελέγχου που διενεργείται στην εταιρεία από την Deloitte κατ’ εντολήν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ευρήματα που δείχνουν, το λιγότερο, κακοδιαχείριση στην αλλαντοβιομηχανία.

Νίκη επί των ιταλικών ομολόγων το 2020

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών τίτλων το 2020, εκτιμά η Capital Economics σε νέα έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη το 2020. Οπως επισημαίνει, αν και η (διστακτική) ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το νέο έτος, θεωρεί πως η πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι «πολύ εντυπωσιακή», είναι υπερβολική. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο αναλυτής του οίκου, Αντριου Κένινγκαμ, το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει 20% χαμηλότερο από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 2007.

Θετικός ο οίκος S&P για το πλάνο της ΔΕΗ

Οι αναθεωρημένες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας της εταιρείας, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης S&P σε σχόλιό του για το επιχειρηματικό πλάνο που παρουσίασε η επιχείρηση. Οπως τονίζει, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ευθυγραμμίζουν τη στρατηγική της ΔΕΗ με τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ε.Ε. και επικεντρώνονται έντονα στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρείας. Ο οίκος ξεχωρίζει τέσσερις τομείς από το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ: την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 – με αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75% το 2024 σε σύγκριση με το 2019, την ενίσχυση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση των δικτύων και την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση. Η S&P καταλήγει, πάντως, πως αναμένει την ολοκλήρωση του σχεδίου κατά το α΄ τρίμηνο το 2020, ώστε να έχει καλύτερη οπτική για το πώς η ΔΕΗ θα επιτύχει τους στόχους της και πόσο εφικτοί είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή