Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/12/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγνήτης η διαχείριση κόκκινων δανείων

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εταιρείες διαχείρισης που αναλαμβάνουν δράση στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων, καθώς άλλη μια εταιρεία προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των servicers που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ. Πρόκειται για τη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Pepper, που διαχειρίζεται παγκοσμίως κεφάλαια 38 δισ. λιρών και εξειδικεύεται στη διαχείριση κόκκινων δανείων και στην αγορά ακινήτων. Τα τελευταία δύο χρόνια οι servicers που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ φθάνουν πλέον τους 20 και παρά το γεγονός ότι στην αγορά δείχνουν να κυριαρχούν οι μεγάλες εταιρείες μέσω των συμφωνιών που έχουν κάνει με τις τράπεζες, ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ που παραμένει ως ιδιωτικό χρέος, φαίνεται ότι αφήνει χώρο για όλους. Εκτός από τους λεγόμενους mega servicers, όπως η Intrum, η FPS υπό τον έλεγχο της doValue, η Cepal, στην ελληνική αγορά αναπτύσσονται και άλλοι ισχυροί παίκτες, οι οποίοι αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο ενόψει των μεγάλων τιτλοποιήσεων.

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο των παρατάσεων

Οι παρατάσεις είναι κάτι σαν έθιμο στο υπουργείο Οικονομικών. Φέτος το οικονομικό επιτελείο έδωσε παράταση 15 ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι ότι πολλά νοικοκυριά πρέπει να ανακουφίστηκαν, καθώς ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος μήνας. Εχει ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, πάγια ρύθμιση, ή ρύθμιση 120 δόσεων. Οπότε πήραν χρόνο για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα τέλη ή εάν θα καταθέσουν την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους προκειμένου να γλιτώσουν από τα τέλη, το τεκμήριο διαβίωσης ή τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Νομοθετική ρύθμιση για τα κενά ακίνητα​​​​​​

Χαρούμενοι είναι όμως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε σήμερα. Η παράταση θα είναι έξι μηνών.

Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Οι εκτιμητές ακινήτων ξανάρχονται το 2020

Πιάνουν δουλειά το 2020 οι εκτιμητές ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζεται η αμοιβή που θα λάβουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν για ακόμα μία χρονιά το έργο του προσδιορισμού των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια αλλά και σε 3.000 περιοχές που θα μπουν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια άλλες τιμές είχαν δώσει εκτιμητές, άλλες τιμές ανακοίνωσε η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Για το 2020, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στόχος της είναι η εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες.

Στους λογαριασμούς τα βοηθήματα

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα και το βοήθημα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε τελικά τα 84 εκατ. ευρώ, έναντι 64 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκε την περίοδο 2018-2019. Το έλαβαν 602.000 νοικοκυριά, δηλαδή 100.000 περισσότερα από πέρυσι. 

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα γίνει έλεγχος και σε όσους υπέβαλαν ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Οσοι δικαιωθούν θα κατατεθεί το μέρισμα στους λογαριασμούς τους εντός του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, στα τέλη Ιανουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος, τότε θα ζητηθεί από τους δικαιούχους η επιστροφή μέρους του επιδόματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή