Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/01/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένουν γκρίνια για τα μερίσματα

Χωρίς θέμα Ελλάδας στην ατζέντα του συνεδριάζει αύριο το EuroWorking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup  της 20ής Ιανουαρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν  άτυπες συζητήσεις των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών με τον δικό μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού, ιδίως καθώς πλησιάζει η  ώρα της 5ης αξιολόγησης. Πηγές δεν  αποκλείουν να ασκηθεί κριτική για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο και γενικότερα την πρακτική αυτή των μερισμάτων, με την ελληνική πλευρά να έχει έτοιμη την απάντηση: Δώστε μας τη δυνατότητα να μεταφέρουμε  τους πόρους πιθανών υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο, για να μπορούμε να ασκούμε πιο συγκροτημένη πολιτική και όχι να ξοδεύουμε τα πιθανά υπερπλεονάσματα όπως όπως την τελευταία στιγμή. Το αίτημα είναι λογικό και το υποστηρίζει και το ΔΝΤ.  Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν αυτή τη στιγμή το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 (μετά το κοινωνικό μέρισμα) στο 3,6-3,7% του ΑΕΠ.

Πανελλαδική απεργία σήμερα στην Εθνική Ασφαλιστική

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαμαρτυρόμενος –όχι για την πώληση της εταιρείας – αλλά για τον σημαντικό αριθμό του προσωπικού που εργάζεται ως δανειζόμενο μέσω ICAP. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου σήμερα απασχολούνται στην Εθνική Ασφαλιστική μέσω ICAP 219 εργαζόμενοι έναντι 668 μόνιμων υπαλλήλων. Πρόκειται για το ένα τρίτο του προσωπικού της εταιρείας και όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η πλειονότητα και συγκεκριμένα 113 υπάλληλοι υπηρετούν συνεχόμενα πριν από το 2010, ενώ κάποιοι κλείνουν 19 χρόνια εργασίας στην εταιρεία.

Εφεραν μηνύσεις οι αποκλεισμοί κτιρίων

Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχωρεί ο ΟΤΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους αποκλεισμούς κτιρίων από συνδικαλιστές με ουσιαστικό στόχο την παρεμπόδιση εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους. Η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο για προσπάθεια των συνδικαλιστών να φέρουν τον οργανισμό μία 20ετία πίσω. Προχωρεί δε στις μηνύσεις, καθώς έγιναν επανειλημμένως συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση. Η τακτική του αποκλεισμού από μερίδα συνδικαλιστών συνεχίζεται από τις 21 Δεκεμβρίου 2019.

Αύξηση 6% στις τιμές ακινήτων βλέπει η ING

Μπορεί οι ρυθμοί αύξησης των τιμών των ακινήτων στην Ευρωζώνη να αναμένεται να επιβραδυνθούν περαιτέρω το 2020, ωστόσο η Ελλάδα για μία ακόμη χρονιά θα ξεχωρίσει συνεχίζοντας την εκρηκτική ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2019, εκτιμά η ING. Οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας θα αυξηθούν φέτος με ρυθμό κοντά στο 6%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή μετά την Πορτογαλία, αναφέρει, τονίζοντας πως η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δίνει ώθηση στην αγορά ακινήτων με τις πολιτικές της νέα κυβέρνησης να λειτουργούν υποστηρικτικά. Ωστόσο, προσθέτει, ο μεγάλος όγκος των NPLs ο οποίος ωθεί τις τράπεζες στην περαιτέρω απομόχλευση είναι το μόνο αξιοσημείωτο αρνητικό για τον κλάδο.

Στο περίμενε άλλους δύο μήνες για το καζίνο

Μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της  Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για να εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και να προκρίνει στη δεύτερη φάση, όσους υποψηφίους πέρασαν επιτυχώς την αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της Hardrock κρίθηκε ως ανεπαρκής και έτσι η επιτροπή διενέργειας την αποκλείει και προκρίνει μόνο την κοινοπραξία των Mohegan Gaming και ΓΕΚ Τέρνα. Αν και ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερες από μία συνεδριάσεις του Δ.Σ., η   ΕΕΕΠ αναμένεται να κάνει αποδεκτό το πρακτικό. Με την κοινοποίηση της απόφασης αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την προθεσμία υποβολής προσφυγής (που έχει πρακτικά προαναγγείλει η Hardrock) στην  Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών από τους υποψηφίους και έτσι ίσως χρειαστούν ακόμα δύο μήνες για να ανοίξουν αρχικά οι τεχνικές προσφορές και να αξιολογηθούν και κατόπιν οι οικονομικές, που όπως όλα δείχνουν θα αφορούν μόνον τη πρόταση της Mohegan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή