Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/01/20)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν οι παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με το επενδυτικό fund CVC Capital Partners την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η παρουσίαση προς τον κινεζικό όμιλο Fosun. Οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι, CVC Capital και Fosun, έχουν προκριθεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, ενώ ασαφές είναι ακόμη εάν πρόσκληση για τη συμμετοχή τους έχουν λάβει τελικώς τα επενδυτικά funds Centerbridge, Lone Star και I3CP. Η έναρξη των παρουσιάσεων ανοίγει τον δρόμο για τη σε βάθος εξέταση της εταιρείας προκειμένου να σχηματιστεί και ασφαλής εικόνα για τις διαθέσεις των επενδυτών σε σχέση με το προσφερόμενο τίμημα. Οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία του 2018 και το εύρος του τιμήματος που έχει προσφερθεί για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν ξεπερνάει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 600 εκατ. ευρώ. Οι τελικές προσφορές, ωστόσο, θα λάβουν υπόψη την αύξηση εντός του 2019 της καθαρής θέσης στο 1,1 δισ. ευρώ, από 804 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2018. Η σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης της εταιρείας ερμηνεύεται ως προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ να πετύχει αυξημένο τίμημα, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις προθέσεις των επενδυτών.

Στις 31 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη να γίνει η έκτακτη γενική των μετόχων της Eurobank, που θα κληθεί να εγκρίνει τη διάσπαση του τραπεζικού κλάδου και τη μεταφορά του στη νέα Eurobank. Στη νέα Eurobank θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας. Η διάσπαση με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης του νόμου για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου λόγω της ζημίας από την πώληση των κόκκινων δανείων. Η «διασπώμενη» θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν την κύρια τραπεζική δραστηριότητα και σχετίζονται με τη διατήρηση επιχειρηματικών συμμετοχών, τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα κόκκινα δάνεια και την παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες του ομίλου και τρίτους.

Εξωπραγματικοί μισθοί για την Ελλάδα

Πώς να σταματήσει το brain drain της χώρας… Η Κομισιόν δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα πρόσκληση πρόσληψης περίπου 220 μηχανικών Η/Υ και πληροφορικής για την κάλυψη των αναγκών ορισμένων Γενικών Διευθύνσεών της. Σύμφωνα με την προκήρυξη, στους επιτυχόντες υποψηφίους στους οποίους θα προσφερθεί σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ο μηνιαίος βασικός μισθός ξεκινάει από τις 7.072,70 ευρώ για όσους προληφθούν ως διοικητικό προσωπικό (147 θέσεις) και αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του προσληφθέντος. Για το βοηθητικό διοικητικό προσωπικό (70 θέσεις) ο μηνιαίος βασικός μισθός ξεκινάει από 4.315,85 ευρώ και οι αμοιβές αυτές δεν περιλαμβάνουν τα επίδομα αποδημίας ή άλλα οικογενειακά επιδόματα. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν το Λουξεμβούργο και λίγες στις Βρυξέλλες.

Ανησυχίες στη ναυτιλία λόγω Ιράν

Αναστάτωση έχει προκληθεί και στην παγκόσμια ναυτιλία και δη στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων, λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών στον Περσικό Κόλπο και της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Ηδη έχουν υπάρξει και οι πρώτες αντιδράσεις, με την Petrobras, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, να προχωράει σε αναστολή της αποστολής φορτίων καυσίμων προς τον σημαντικότατο κόμβο ανεφοδιασμού πλοίων στη Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υπενθυμίζεται ότι από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται μέσω δεξαμενόπλοιων το 20% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου και το 15% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι η ελληνική ναυτιλία ελέγχει το 25% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και έχει δεσπόζουσα θέση στο εμπόριο πετρελαίου ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και εκείνες της Ασίας, που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούνται από την περιοχή για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια κλιμάκωση της έντασης θα δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα. Στο μεσοδιάστημα, η βασικότερη συνέπεια για τους εφοπλιστές είναι η αύξηση του κόστους ασφάλισης των πλοίων κατά περίπου 150.000 – 200.000 δολάρια ανά ταξίδι, ανάλογα και με τον τύπο του πλοίου.

Πρεμιέρα εκπτώσεων αύριο, μικρό καλάθι κρατούν οι έμποροι

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν αύριο, 13 Ιανουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου. Και οι προσδοκίες είναι χαμηλές αφενός διότι το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα παραμένει χαμηλό, ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικές επιβαρύνσεις, άμεσοι και κυρίως έμμεσοι φόροι, εξακολουθούν να είναι υψηλές. Υπάρχει όμως και μία ακόμη αιτία με μοναδικούς υπεύθυνους τους ίδιους τους εμπόρους: οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές μπορεί έως έναν βαθμό να παραπλανούν τους καταναλωτές, αλλά όταν αρχίζουν και τις αντιλαμβάνονται, μπορεί να τους εξοργίσουν. Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της Black Friday: μόλις το 8,5% των προϊόντων που αγοράστηκαν μέσω της πλατφόρμας της Skroutz στο πλαίσιο της Black Friday πωλήθηκε με έκπτωση άνω του 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή