Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/01/20)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θεσμοί έρχονται, το ΔΝΤ μετακομίζει

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου προβλέπεται να αρχίσουν τελικώς οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Και αυτό, γιατί Δευτέρα και Τρίτη θα συνεδριάσουν το Eurogroup και το Ecofin και όλοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιστρέψει στο πόστο του μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα δικά μας θέματα την Τετάρτη. Εξαίρεση θα αποτελέσει, μαθαίνουμε, το ΔΝΤ, που θα είναι εδώ μία ημέρα νωρίτερα, ίσως γιατί έχει… μετακόμιση, ενόψει του κλεισίματος του γραφείου της Αθήνας και πρέπει να κανονίσει τα διαδικαστικά. Το γραφείο, πάντως, δεν θα κλείσει αύριο-μεθαύριο, θα πάρει λίγο καιρό. Δουλειά και αρχεία 10 χρόνων είναι αυτά, δεν μαζεύονται σε μια μέρα! Αλλωστε, είθισται οι μετακομίσεις να γίνονται όταν ανοίγει ο καιρός, όχι μέσα στο καταχείμωνο…

Στον ΔΕΣΦΑ εισέρχεται ο όμιλος Κοπελούζου

Είσοδο στον ΔΕΣΦΑ εξασφάλισε ο όμιλος Κοπελούζου, εξαγοράζοντας μέσω της θυγατρικής Damco Energy ποσοστό 10% της κοινοπραξίας Senfluga (Snam, Enaga΄s Fluxys). Την ολοκλήρωση της συναλλαγής ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Κοπελούζου, σημειώνοντας ότι «η επένδυση εκ μέρους της Damco είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Senfluga και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο». Ο όμιλος σημειώνει ότι με την επένδυση αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας.

Ετοιμάζεται νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2020 προετοιμάζεται ο ΟΔΔΗΧ, με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της έκδοσης νέου 10ετούς ή 15ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Commerzbank και Societe Generale, η έξοδος θα γίνει αυτήν την εβδομάδα με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η έκδοση να προχωρήσει στα τέλη του μήνα και αμέσως μετά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch (24 Ιανουαρίου).

Διυπουργική επιτροπή για απολιγνιτοποίηση

Συνάντηση με τους δημάρχους ενεργειακών δήμων της χώρας είχαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ενόψει της συνεδρίασης, την προσεχή Παρασκευή, της διυπουργικής επιτροπής για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε το υπουργείο, στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων για το θέμα. Ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους ότι η επιτροπή θα αποφασίσει το πλαίσιο λειτουργίας της, ενώ σύντομα θα ορισθεί συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του σχεδίου μετάβασης όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του.

Χορήγηση δανείων 70 δισ. έως το 2022

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον δρόμο της ομαλοποίησης, σημειώνει η JP Morgan επικαλούμενη την επιστροφή των καταθέσεων στο σύστημα, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση, βελτιώνει το προφίλ χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, αναφέρει πως η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων αποτελεί επίσης υποστηρικτικό παράγοντα για τον κλάδο, καθώς ενισχύει την αποτίμηση των εγγυήσεων των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά την παροχή νέου δανεισμού, η JP Morgan εκτιμά πως έως το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την JP Morgan, αν και το ποσοστό των NPEs παραμένει υψηλό, η συνεχιζόμενη μείωσή τους είναι «ενθαρρυντικό» σημάδι, ενώ οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βλέπουν πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια με τη στήριξη των συστημικών σχεδίων. Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών τους, δίνει τιμή-στόχο τα 3,9 ευρώ για την Εθνική, 1,3 για την Eurobank, 1,50 ευρώ για την Alpha Bank και 2,4 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή