Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/01/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προηγμένη μέθοδος δημιουργικής λογιστικής

Αποκαλύπτεται σιγά σιγά πώς η προηγούμενη κυβέρνηση κατόρθωνε να παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα: καθηλώνοντας σε χαμηλές πτήσεις την οικονομία. Από τη μια διά της υπερφορολόγησης, στερούσε πόρους από επενδύσεις και κατανάλωση. Από την άλλη, κόβοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κι όταν πια η υποεκτέλεση του ΠΔΕ δεν μπορούσε να κρυφτεί, προκαλώντας επικριτικά σχόλια, κατέφυγε στη δημιουργική λογιστική: μετέφερε τους πόρους που προορίζονταν για επενδύσεις σε λογαριασμούς φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αυτού που αποκαλείται γενική κυβέρνηση. Ετσι, εμφανίζονταν να γίνονται δαπάνες. Αλλά –ω του θαύματος– δεν επιβάρυναν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Γιατί ό,τι ήταν δαπάνη από το ΠΔΕ, ήταν ταυτόχρονα έσοδο για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, λογιστικά είχαν «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». Στα χαρτιά τουλάχιστον. Οποιος το σκέφτηκε, πήγε τη δημιουργική λογιστική σε νέα επίπεδα.

Ελληνική πρωτιά στα κόκκινα δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των τραπεζών που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γ΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, στο σύνολο της Ευρωζώνης, η αναλογία των NPLs μειώθηκε στο γ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους στο 3,41%. Στην Ελλάδα ήταν στο 37,4% και ακολουθούσαν η Κύπρος με 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με περίπου 7%. Βεβαίως, αυτά προ «Ηρακλή». Με τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά φέτος.

Την εγκατάσταση 25.000 VLTs ολοκλήρωσε ο ΟΠΑΠ

Oλοκλήρωσε ο ΟΠΑΠ την εγκατάσταση των 25.000 παιγνιομηχανών (VLTs) στα καταστήματα Play και στα πρακτορεία του. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης  συντελέστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επιβεβαιώθηκε, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, από την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε την εγκατάσταση των VLTs την 11η Ιανουαρίου 2017, ένα έργο που θεωρήθηκε από τα πιο μεγάλα και πολύπλοκα διεθνώς. Η εταιρεία, ωστόσο, διαθέτοντας τους κατάλληλους πόρους, κατάφερε πολύ σύντομα –λιγότερο από τρία χρόνια– να το ολοκληρώσει.

Δήλωση θρησκεύματος σε αίτηση πρόσληψης 

Τη γνωστοποίηση του θρησκεύματος από τους υποψήφιους υπαλλήλους της ζητεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market In. Στην αίτηση εργασίας που μπορούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, ζητούνται πέρα από τα υπόλοιπα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, οικογενειακή κατάσταση, υπηκοότητα κ.λπ.) και η αναγραφή του θρησκεύματος, με το πεδίο αυτό μάλιστα να είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση. Η συγκεκριμένη απαίτηση της εταιρείας έχει προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, ενώ ήδη από το 1997 θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

Εξαίρεση η Ελλάδα με ενίσχυση ανάπτυξης

Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, θα σημειώσει ενίσχυση της ανάπτυξης φέτος, χάρη στην εφαρμογή φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την πολιτική σταθερότητα και τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη, σημειώνει ο οίκος σε ανάλυσή του για τις προοπτικές αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αναφέρει ότι το σημαντικό πακέτο φορολογικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φόρου καθώς και των φόρων των νοικοκυριών, αναμένεται να στηρίξει την κατανάλωση. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναφέρει πως το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων την οδηγεί στο να λάβει αρνητική στάση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης το 2020. Ωστόσο, τονίζει πως αν και αναμένει πιο αργή πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων στην Ευρωζώνη φέτος, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις, καθώς οι κυβερνήσεις τους έχουν προωθήσει συστημικά σχέδια για την επιτάχυνση της μείωσης των NPLs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή