Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/02/20)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύνταξη ένας… δικός μας άνθρωπος

Ενας… δικός μας άνθρωπος βγαίνει στη σύνταξη. Αφού συμπλήρωσε ένσημα 37 ετών, τα περισσότερα από τα οποία ως στέλεχος του ΔΝΤ, ο Πόουλ Τόμσεν συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο. Ο Δανός οικονομολόγος μπήκε στη ζωή μας τον Μάιο του 2010, όταν ήλθε στην Ελλάδα ως μέλος της τρόικας. Ο ρόλος του στη σύνθεση των μνημονίων υπήρξε αμφιλεγόμενος. Κάποιοι λένε ότι ήταν ο μόνος που γνώριζε πώς καταρτίζεται ένα πρόγραμμα προσαρμογής και ότι διεκδίκησε εξαρχής «κούρεμα» χρέους και πιο ήπια προσαρμογή, αλλά βρήκε απέναντί του άτεγκτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλοι, πάλι, του καταλογίζουν εμμονές και εσφαλμένους υπολογισμούς, που οδήγησαν σε μεγαλύτερη λιτότητα από την αναγκαία, αλλά και στενές σχέσεις με τον Β. Σόιμπλε όταν ο τελευταίος σχεδίαζε το Grexit. «Ο Πόουλ είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής με αρχές και είχε πάντα κατά νου τη μακροπρόθεσμη ευημερία των λαών των κρατών-μελών που υπηρετούμε», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Γκεοργκίεβα. Ως προς το πρώτο σκέλος, δεν θα διαφωνήσει κανείς…

Υψηλές επιδόσεις και το 2020 για τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται το 2020 να βρεθούν μεταξύ των τίτλων που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Capital Economics. Οπως επισημαίνει, οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιοχή γενικότερα θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και φέτος ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Η Capital Economics υπογραμμίζει ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα έχει μειωθεί, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση και η βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οδήγησαν και σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch.

Οι άνεργοι έχουν μήνυμα στον υπολογιστή τους…

Με email θα ενημερώνονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ για την επικείμενη λήξη της κάρτας ανεργίας τους. Το μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά στις αρχές Ιανουαρίου με αποστολή emails σε όσους τα δελτία ανεργίας τους έληγαν εντός 10 ημερών. Και πλέον, επεκτείνεται στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι μάλιστα θα ενημερώνονται ξανά, μια μέρα πριν από τη λήξη της ισχύος των δελτίων ανεργίας τους. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο email θα είναι για την τοποθέτησή τους σε κάποια θέση εργασίας…

«Αυτόματες» πληρωμές σε παραγωγούς ΑΠΕ

Είχαν καιρό οι παραγωγοί ΑΠΕ να δουν τις πληρωμές τους σχεδόν στην ώρα τους. Από εννέα μήνες καθυστέρηση κάποτε και τέσσερις μέχρι σχετικά πρόσφατα, έφτασαν να πληρώνονται με καθυστέρηση μόλις 11 ημερών. Την περασμένη εβδομάδα πληρώθηκαν για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης (φωτ.) στην κοπή της πίτας ανακοίνωσε την έναρξη της πληρωμής για τον μήνα Νοέμβριο. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου θαύματος αλλά των συντονισμένων προσπαθειών της διοίκησης Γιαρέντη για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών λήψης, καταχώρισης και πληρωμής τιμολογίων. Στόχος της διοίκησης είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των συστημάτων πληρωμών.

Στην ΤΕΚΑΛ η επέκταση του λιμένα στον Πειραιά

Η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ, συμφερόντων Π. Ψαλτάκου, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς. Η ΤΕΚΑΛ πήρε το έργο με οικονομική προσφορά 103 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ έναντι προϋπολογισμού 136,3 εκατ. Πρόκειται για τον νέο προβλήτα κρουαζιέρας, που είναι μία από τις υποχρεωτικές επενδύσεις του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της Cosco Shipping, προϋπολογισμού 600 εκατ. Το έργο έχει χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και περιλαμβάνει τη  δημιουργία δύο θέσεων ελλιμενισμού με μήκος 390 και 350 μέτρα αντίστοιχα. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Yu Zeng Gang, σημειώνει ότι «προχωράμε στην υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του Πειραιά ως μεγάλου λιμανιού homeport της Μεσογείου». Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του μήνα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 32 μήνες, σύμφωνα με το management του ΟΛΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή