Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/02/20)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση για έγκριση επένδυσης στην Κέρκυρα

Ρύθμιση υπέρ της τουριστικής επένδυσης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης οδών από τον ίδιο τον υπουργό, αντί για τον δήμο που είναι αρμόδιος βάσει του νέου οικοδομικού κανονισμού για έργα που έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Τη ρύθμιση είχε προαναγγείλει χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλλε την έγκριση της σχετικής μελέτης.

Κάτι ανάλογο είχε στο πρόσφατο παρελθόν συμβεί και με την περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο δήμος αρνούνταν να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη καθώς αντετίθετο στο συγκεκριμένο έργο. Υπενθυμίζεται πως η επένδυση στην Κέρκυρα έχει εγκριθεί από το 2014 και ήταν η πρώτη που αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ωθηση στην ανάπτυξη με χαμηλότερα πλεονάσματα

Η νέα στάση της Ευρώπης για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, σε μία στιγμή κατά την οποία η νομισματική πολιτική δείχνει να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της, αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο τις χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, και κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, επισημαίνει η Citi. Μετά τέσσερα έτη όπου η Ελλάδα «τρέχει» πλεονάσματα κοντά στο 4% του ΑΕΠ, η μείωση των στόχων στο 2,2% το 2021, όπως εκτιμά, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, πολύ πιο πάνω από την τάση η οποία στην παρούσα φάση δεν υπερβαίνει το 1,5%.

Νέες αρμοδιότητες σε στελέχη του ΟΠΑΠ

Νέους ρόλους στον ΟΠΑΠ ανέλαβαν  στελέχη του οργανισμού, ενώ επιπλέον τοποθετήθηκε νέος επικεφαλής ανθρωπίνου δυναμικού. Ειδικότερα, ο κ. Γιαν Κάρας ανέλαβε τον ρόλο του γενικού διευθυντή εμπορικών θεμάτων, ενώ ο κ. Βάιος Καραντίνος, αναφερόμενος στον πρώτο, ανέλαβε τον ρόλο του γενικού διευθυντή δικτύου λιανικής. Επίσης, επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων και συμμόρφωσης ανέλαβε η κ. Νάνση Βέρρα, η οποία και θα αναφέρεται στον αν. διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Οδ. Χριστοφόρου. Τέλος, τη θέση του επικεφαλής ανθρωπίνου δυναμικού ανέλαβε ο κ. Σπύρος Λιναράς.

Ανανέωση θητείας για τον Γ. Αληγιζάκη

O  κ. Γιάννης Αληγιζάκης της ΕΛΙΝΟΪΛ ανέλαβε για ακόμη μία χρονιά τα ηνία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ). Στις αρχαιρεσίες του συνδέσμου που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, επανεξελέγη το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο με θητεία μέχρι τις 31/1/2021 και πρόεδρο τον κ. Αληγιζάκη. Θέση αντιπροέδρου κατέχει ο κ. Δημήτρης Κονταξής της LPC, γραμματέα ο κ. Χρήστος Τζιόλας της ΕΚΟ, ενώ μέλη εξέλεξαν οι εταιρείες  Αιγαίον Oϊλ, Αvin Οϊλ και Α.Ε. Revoil.  Διαχρονική προτεραιότητα για το ΣΕΕΠΕ παραμένει το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας, που εξακολουθεί να μαστίζει την αγορά καυσίμων.

Ο κορωνοϊός χτυπάει τις εγχώριες εξαγωγές

Φόβους όχι ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές προς την Κίνα, αλλά ότι δεν θα αυξηθούν, κυρίως μέσω της προσθήκης νέων πελατών, εκφράζουν ελληνικές επιχειρήσεις με έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται σε σειρά κλάδων της οικονομίας και όχι μόνο στον τουρισμό, από τρόφιμα έως καλλυντικά. Οπως τονίζουν με νόημα, σε αρκετές από τις διεθνείς επαγγελματικές εκθέσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχει γίνει γνωστό ότι θα συμμετέχουν πολύ λιγότεροι ή και καθόλου Κινέζοι αγοραστές, λόγω του κορωνοϊού. Τούτο σημαίνει ότι πιθανόν θα γίνουν λιγότερες παραγγελίες από νέους πελάτες, σε μια εποχή μάλιστα που η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των εξαγωγών της και οι επιχειρήσεις τη διεύρυνση του πελατολογίου τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εξαγωγές αγαθών της Ελλάδας προς την Κίνα το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 ήταν 793,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% του συνόλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή