Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/02/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασυρμός μακράς διαρκείας

Η υπόθεση της Folli Follie διέσυρε διεθνώς την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε την ανεπάρκεια τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της κεφαλαιαγοράς. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια, όχι από κάποιον αρμόδιο θεσμικό φορέα ή ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ένα fund. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο ΕΛΟΤ κινήθηκαν με καθυστέρηση, ενώ η τότε ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούσε σαν απλός θεατής τις εξελίξεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπό τη νέα ηγεσία του, ανέλαβε μια νομοθετική πρωτοβουλία, δίνοντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δυνατότητα να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιό της δύο μέλη. Ωστόσο, και αυτή η θεσμική παρέμβαση αποδείχθηκε ανεπαρκής, κάτι που το αντιλήφθηκε η πλευρά Κουτσολιούτσου και προσπαθεί να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Εάν τα καταφέρει θα είναι μεγαλύτερος διασυρμός και από το σκάνδαλο αυτό καθαυτό.

Προκαλεί καθυστερήσεις ​​​​και σε γεωτρήσεις ο κορωνοϊός

Φόβους ακόμη και για καθυστερήσεις σε γεωτρήσεις πετρελαίου προκαλεί ο κορωνοϊός. Η Εnergean ενημέρωσε χθες για τις δυνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κατασκευή του κύτους του FPSO «Energean Power» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα. Στην παρούσα φάση, η Energean διατηρεί τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ενημερώνει όμως ότι έλαβε από τον διεθνή κατασκευαστικό όμιλο TechnipFMC ειδοποίηση για γεγονός ανωτέρας βίας, λόγω κορωνοϊού, που δυνητικά της παρέχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την επέκταση της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου.

Αγωγές της Newsphone κατά του Δημοσίου

Koντά στα 11,5 εκατ. ευρώ διεκδικεί η Newsphone από το ελληνικό Δημόσιο για διάφορες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Tα διοικητικά δικαστήρια πρόσφατα αποφάσισαν το Δημόσιο να καταβάλει στην εταιρεία περίπου 4 εκατ. ευρώ για έργο κατά τις ευρωεκλογές του 2004. Η εταιρεία ωστόσο συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ. Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας απέρριψε τη σχετική αξίωση, χθες ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης αναίρεσης της δικαστικής απόφασης.

Δύο, μόνο, ελληνικές λέξεις έμαθε ο Τράα

Δύο ελληνικές λέξεις, που έμαθε στη διάρκεια της θητείας του στο γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, θυμήθηκε χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο Μπομπ Τράα: «Παραθυράκια» και «κουτοπονηριές». Είπε ότι ενώ οι θεσμοί νόμιζαν πως ψηφιζόταν ένας νόμος που θα έκανε διαφορά, εκ των υστέρων διαπίστωναν ότι υπήρχαν «παραθυράκια», τα οποία ακύρωναν την προσπάθεια. Οχι ότι έχει άδικο, ώς ένα βαθμό, ο Ολλανδός «καλβινιστής», όπως τον χαρακτήρισε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη, είναι μια ανακούφιση ότι η συζήτηση αυτή γίνεται πλέον σε όρους ακαδημαϊκούς και όχι υπό την απειλή μιας κακής αξιολόγησης από την τρόικα, που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία…

Υπέρ της επένδυσης αλλά με τρεις δεσμεύσεις

Διαβεβαιώσεις στους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός» και στον δήμαρχο Αριστοτέλη  Χαλκιδικής, Στυλιανό Βαλλιάνο, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, υπό τον όρο της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). «Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη θετική για την “Ελληνικός Χρυσός” ρύθμιση αδειοδοτήσεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών», τόνισε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, έχουν ζητηθεί από την εταιρεία τρεις βασικές δεσμεύσεις: Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας. Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι το υπουργείο θα βρίσκεται σε επαφή με τη δημοτική αρχή και με τα σωματεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή