Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/02/20)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση των CDS προδικάζει αναβάθμιση

Τα ελληνικά CDS, τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών, έχουν σημειώσει τόσο μεγάλη βελτίωση που πλέον αντανακλούν τα επίπεδα μιας χώρας η οποία βρίσκεται μια ανάσα πριν από την «επενδυτική βαθμίδα». Tην τελευταία εβδομάδα, τα ελληνικά 5ετή CDS υποχώρησαν στις 95 μ.β. (από 106 μ.β.), κάτι που σημαίνει ότι η αξιολόγηση της αγοράς τοποθετεί τη βαθμολογία της Ελλάδας στο Ba1 και ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από το investment grade από τη Moody’s, τη στιγμή που ο οίκος δίνει στη χώρα βαθμολογία κατά τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, στο B1. Αυτό εξηγεί και τη δίψα των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία συνέχισαν το ράλι την Παρασκευή, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κοντά στο 1%. Αποτελεί σημάδι για αναβάθμιση προσεχώς από τη Moody’s; Θα το δούμε σε τρεις μήνες από τώρα, καθώς η ετυμηγορία του οίκου είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου…

Εως 400 εκατ. το κόστος εξυγίανσης των ΕΛΤΑ

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ αγγίζει το κόστος του σχεδίου εξυγίανσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, αλλά και η εξασφάλιση κεφαλαίου που θα αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών τους επόμενους 12 μήνες. Η διάσωση της εταιρείας θα στηριχθεί στην εθελουσία έξοδο αριθμού εργαζομένων και στη διεκδίκηση των οφειλών που σχετίζονται με την καθολική υπηρεσία, με 105 εκατ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά και στη χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών.

Πρόεδρος του Euroworking ο Φινλανδός Τ. Σαρανχέιμο

Ο Φινλανδός Τόμας Σαρανχέιμο εξελέγη νέος πρόεδρος του Euroworking Group (EWG) στη θέση του Ολλανδού Χανς Βίλμπριφ, που παραιτήθηκε πρόσφατα για να αναλάβει υφυπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Η τοποθέτησή του θα επισημοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου. «Μια γρήγορη απόφαση θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε την απαιτητική ατζέντα που έχουμε για την ενίσχυση του ευρώ», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο. Στην ατζέντα υπάρχουν και ελληνικά θέματα, και ο Σαρανχέιμο θα έχει ρόλο.

Η μαντινάδα του Κ. Χατζηδάκη

O υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δέχθηκε εισηγήσεις να μην επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, καθώς είχαν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά τις αγνόησε. Οι συνδικαλιστές τον υποδέχθηκαν με μαντινάδα: «Θεριό δεν εγεννήθηκα, μα με θεριά τα βάνω και πάντα μου θα μάχομαι κι ας νικώ κι ας χάνω». Και ο Χατζηδάκης τους απάντησε: «Ποτέ σου να μη λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια γιατί εκεί πρώτα πατάς και μπαίνεις στα παλάτια». Η μαντινάδα αυτή, εξήγησε, σημαίνει ακριβώς ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν μπορούν να ξεχνούν τους ψηφοφόρους τους, τον λαό, και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε βρέθηκε στην Κοζάνη για να ακούσει και να κάνει διάλογο.

Πήρε απουσία ο αρμόδιος υπουργός

Ηταν όλοι εκεί. Ο πρωθυπουργός, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, πρώην και νυν γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, επιχειρηματίες. Ο λόγος για το συνέδριο «Future of Retail», το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο μόνος που απουσίαζε ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για το εμπόριο, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Οι καλόπιστοι θα πουν ότι την ίδια περίπου ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, γινόταν εκδήλωση στο ΕΒΕΑ με τη συμμετοχή του αρμόδιου για την Οικονομία επιτρόπου Π. Τζεντιλόνι, όπου παρευρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Οπως πληροφορείται η στήλη, στον υπουργό δεν εστάλη πρόσκληση να μιλήσει στο συνέδριο, παρά απλή πρόσκληση για να παρευρεθεί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου απέδωσε τα εύσημα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου προσωπικά στον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, που ήταν εκεί, και όχι συνολικά στην ηγεσία του υπουργείου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή