Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/02/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση καταθέσεων κατά 2 δισ. ευρώ

Μείωση κατά 2 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και διαμορφώθηκαν στα 141,1 δισ. ευρώ από 143,1 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2019. Αιτία είναι κυρίως το ότι οι επιχειρήσεις κατά την πάγια τακτική τους «ξεφούσκωσαν» τους λογαριασμούς όψεως, που «φουσκώνουν» παραδοσιακά κάθε τέλος του χρόνου. Η πρακτική που λέγεται window dressing ακολουθείται προκειμένου να παρουσιάσουν βελτιωμένη ρευστότητα στα τέλη του χρόνου ενόψει της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κατά 967 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, που με τη σειρά τους «ξεφορτώνουν» χρήματα από τις προθεσμιακές καταθέσεις προς άλλες επενδυτικές επιλογές. Αιτία δεν είναι άλλη από την υποχώρηση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, που στρέφει μέρος των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα σε κλειστούς λογαριασμούς σε ασφαλιστικά αποταμιευτικά ή επενδυτικά προϊόντα.

Ενας πλειστηριασμός με μηδενικό ενδιαφέρον

Αν και θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, ύστερα από παράταση μερικών εβδομάδων σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, ο πλειστηριασμός του φωτογραφικού αρχείου της Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις δεν προσελκύει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τη διαδικασία, η κινητικότητα από ενδιαφερομένους –ως συνηθίζεται ενόψει εκποιήσεων– είναι ανύπαρκτη. Το αρχείο φωτογραφιών, που καταλάμβανε χώρο 200 τ.μ. στο κτίριο της «Ελευθεροτυπίας», έχει μεταφερθεί στο ακίνητο όπου βρισκόταν η εκτυπωτική μονάδα της εφημερίδας στο Κορωπί. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι περίπου 1,9 εκατ. ευρώ.

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων στην αγορά

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους πολίτες που αδειάζουν από προχθές τα ράφια των σούπερ μάρκετ συνέστησαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης και ο γ.γ. Εμπορίου Π. Σταμπουλίδης. Αμφότεροι, με αναρτήσεις τους στο Twitter, τονίζουν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία για την προμήθεια αγαθών και ότι η αγορά τροφοδοτείται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν την ομαλή ροή όλων των προϊόντων.

Σπεύδουν οι ιδιοκτήτες για τα αδήλωτα τ.μ.

Ανοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλωθούν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους. Σε διάστημα μόλις 40 λεπτών, όπως λένε οι αρμόδιοι, περισσότεροι από 4.500 ιδιοκτήτες ακινήτων επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα, χωρίς ωστόσο να υποβάλουν όλοι αιτήσεις. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, με εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώνουν τα τετραγωνικά μέτρα. Σημειώνεται ότι έως τις 31 Μαρτίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στη διεύθυνση www.tetragonika.govapp.gr.

Εν αναμονή της Ε.Ε. για το Πάτρα – Πύργος

Τον προσεχή Μάιο, το νωρίτερο, εκτιμούν στην αγορά των κατασκευών ότι θα υπάρχει η πρώτη ένδειξη από την πλευρά των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την τύχη του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου. Μετά έξι μήνες, το υπ. Υποδομών ήρθε σε συμφωνία με την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού προκειμένου να επιστρέψει σε εκείνη το έργο και να συμβάλει και με δικά της κεφάλαια στην κατασκευή του ως ενιαίου, ακυρώνοντας τις υφιστάμενες συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Το σχετικό σχέδιο υποβλήθηκε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Σε περίπτωση, πάντως, που το πλάνο απορριφθεί, το plan B του υπουργείου αφορά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από την αρχή, επίσης ως ενιαίου, κάτι βέβαια που μεταφράζεται σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, βέβαιες είναι και οι δικαστικές προσφυγές από εργολάβους που εκτελούν εργασίες τους τελευταίους μήνες και μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, δεν πληρώνονται από το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή