Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/03/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε απολύσεις αλυσίδα ένδυσης

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, δηλαδή πριν καλά καλά η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, αλυσίδα με γνωστά ρούχα ξεκίνησε τις απολύσεις. Οι πρώτες έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, πίεσε κάποιους εργαζομένους να δηλώσουν πως αποχωρούν οικειoθελώς. Το ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση θα δικαιούται τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το κριτήριο θα είναι ο αριθμός των εργαζομένων που είχαν χθες 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, το κριτήριο θα είναι οι δηλώσεις για το προσωπικό στην Εργάνη την 1η Μαρτίου. Μακάρι να έχει δίκιο αυτός που πληρώνει, δηλαδή το ΓΛΚ. Γιατί θα ήταν πραγματικά άδικο να επιβραβευθούν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν απολύσεις όσο και οι άλλοι επιχειρηματίες που κράτησαν τους εργαζομένους τους, παρά την αβεβαιότητα και το πλήγμα που αναμφισβήτητα υπέστησαν.

Αλλάζει όψη το κτήμα Μον Ρεπό της Κέρκυρας

Κορωνοϊού επιτρέποντος, πρόκειται να αλλάξει όψη το κτήμα Μον Ρεπό της Κέρκυρας, καθώς προωθούνται οι εργασίες ανακαίνισης τριών από τα συνοδευτικά κτίριά του, με απώτερο στόχο αυτά να χρησιμοποιηθούν ως συνεδριακοί χώροι. Πρόκειται για την οικία του φύλακα Μαστροκωστόπουλου, το κτίριο κλινικής και το κτίριο του προσωπικού, με τις εργασίες αναβάθμισης –προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ– να υλοποιούνται από το Δήμο Κέρκυρας. Τα τρία κτίρια που θα αποκατασταθούν θα λειτουργήσουν μαζί με τη συνεδριακή αίθουσα του Μον Ρεπό και θα στεγάσουν γραφεία και χώρους για ολιγομελείς επιστημονικές συναντήσεις.

Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπει η Moody’s

Εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχιστεί και μαζί συνεχιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα είναι έντονα αρνητικές και θα επηρεάσουν σημαντικά όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, προειδοποιεί η Moody’s. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές NPEs, οδηγώντας σε δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, ειδικά σε ό,τι αφορά αυτά που έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί, σημειώνει η Moody’s.

Στο ΕΟS Fund το 8,33% της «Μινέρβα Ελαιουργικής»

To 8,33% της «Μινέρβα Ελαιουργικής» κατέχει πλέον το EOS Fund, επικεφαλής του οποίου είναι ο γνωστός πρώην τραπεζίτης κ. Απόστολος Ταμβακάκης. Το εν λόγω fund κάλυψε εξολοκλήρου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε η «Μινέρβα». Το υπόλοιπο 91,67% ελέγχεται από το Diorama fund και το επενδυτικό fund Ellikonos 2 SCA Sicar, μέσω της «Ελαία Ζευς Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι η «Μινέρβα», η οποία επί 42 χρόνια ανήκε στον πολυεθνικό όμιλο PZ Cussons, πέρασε στον έλεγχο των funds Diorama και Ellikonos 2 SCA Sicar τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ διεκδικητής της ήταν και η «Μέλισσα – Κίκιζας».

Υφεση 1,4% βλέπει για την Ελλάδα η Citi

Υφεση της τάξης του 1,4% βλέπει η Citigroup στην Ελλάδα φέτος, λόγω των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον τουρισμό διεθνώς, με τη χώρα μας να επηρεάζεται περισσότερο από άλλα κράτη. Οπως επισημαίνει, το χτύπημα στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, καλύπτοντας έτσι και το γ΄ τρίμηνο του έτους, και για αυτόν τον λόγο «κόβει» κατά 4% τις εκτιμήσεις της για τη φετινή πορεία του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως η Citi στις προηγούμενες προβλέψεις της, πριν από περίπου ένα μήνα, έβλεπε ενίσχυση της τάξης του 2,5% της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021. Οπως τονίζει, ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ και έτσι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα μπει σε ύφεση. Πάντως, εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει προς το τέλος του έτους και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ το 2021 θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή