Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/03/20)

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγοστές εκδόσεις ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ το 2020

Λιγότερες εκδόσεις χρέους το 2020 από την Ελλάδα αναμένει πλέον η Citigroup, λόγω των αναταραχών που έχει προκαλέσει στις αγορές χρέους η κρίση του κορωνοϊού, αν και θεωρεί θετική εξέλιξη το νέο QE-μαμούθ της ΕΚΤ το οποίο «καλύπτει» και τα ελληνικά ομόλογα. Ετσι, επισημαίνει πως δεδομένης της μεταβλητότητας η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βγει στις αγορές σύντομα και προβλέπει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα περιορίσει τις εκδόσεις του φέτος στο κατώτερο εύρος του στόχου του προγράμματος δανεισμού του 2020 και στα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα εκτιμά πως τα ελληνικά spreads θα κινηθούν στις 200-220 μονάδες βάσης στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από περίπου 100 μονάδες που προέβλεπε πριν. Προ… κορωνοϊού, να σημειωθεί, η Citi υπολόγιζε ότι οι εκδόσεις της χώρας φέτος θα κινηθούν στα 10 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένου ότι με το 15ετές ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ φέτος, οι «έξοδοι» στο υπόλοιπο του έτους θα κινηθούν έτσι σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Από τις λιγοστές δημόσιες εκδηλώσεις που επί του παρόντος δεν θα ακυρωθούν είναι η επικείμενη γενική συνέλευση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, στις 30 Μαρτίου. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις συμμετοχής και τα μέτρα που θα τηρηθούν θα είναι δρακόντεια. Για παράδειγμα, δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε τρίτους, πλην των μετόχων και των αντιπροσώπων αυτών. Επίσης, για να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής όσων τελικά προσέλθουν, δεν θα γίνουν παρουσιάσεις, ούτε και η καθιερωμένη δεξίωση μετά τη γενική συνέλευση. Επίσης, στον ιστότοπο της εταιρείας έχει αναρτηθεί ψηφοδέλτιο για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ενώ εφικτή θα είναι και η δυνατότητα παρακολούθησης των εργασιών της συνέλευσης μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας προτρέπει τους μετόχους να αξιοποιήσουν τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους, ώστε να μην χρειαστεί η φυσική παρουσία και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των υπαλλήλων, της διοίκησης, αλλά και των ίδιων των μετόχων. Σύμφωνα πάντως με τακτικούς επισκέπτες γενικών συνελεύσεων εισηγμένων, από μόνη της η απουσία δεξίωσης είναι αρκετή για να αποθαρρύνει πολλούς από το να παραστούν…

Αρνητική συγκυρία για τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας μονοψήφιους δείκτες NPEs το 2023, σημειώνει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η φυγή των επενδυτών από το ρίσκο διεθνώς και ο σημαντικός πλέον περιορισμός ρευστότητας στην αγορά τιτλοποιήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία επιβράδυνση των μειώσεων των NPEs που θέλουν να επιτύχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, όπως αναφέρει, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας προσφέρει περιορισμένη στήριξη στην οικονομία, δεδομένης της κλίμακας του σοκ από τον COVID-19. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλά οικονομικά αποτελέσματα τα πρόσφατα τρίμηνα, αλλά η δομική κερδοφορία παραμένει αδύναμη, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία», επισημαίνει ο οίκος. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από ένα μήνα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Προσφορές για τα δάνεια της MIG

Αύριο Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στη MIG. Η ονομαστική τους αξία είναι της τάξης των 550 εκατ. ευρώ και οι εξασφαλίσεις που φέρουν, δίνουν σε οιονδήποτε τα αποκτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών της MIG και κυρίως της ακτοπλοϊκής Attica Group και της Vivartia. Τη διαδικασία για λογαριασμό της Πειραιώς «τρέχει» η UBS συνεπικουρούμενη από την Euroxx και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Ομως τα δεδομένα έχουν αλλάξει ποικιλοτρόπως από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισε η διαδικασία:

Κατ’ αρχάς ο SSM έχει «χαλαρώσει» και η πίεση για την εκποίηση των επισφαλών ανοιγμάτων είναι μικρότερη. Δεύτερον, οι προοπτικές των θυγατρικών της MIG έχουν μεταβληθεί δραματικά εξαιτίας της επιδημίας.

Τρίτον, οι επενδυτές ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο πλέον. Ετσι, δεν λείπουν οι γκρίνιες για ελλιπές VDR (τα αποτελέσματα του 2019 δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί) και υπάρχει πίεση για αναβολή για ένα-δυο μήνες. Το τι θα πράξει η Πειραιώς τελικά μένει να εξακριβωθεί αύριο Δευτέρα. Μπορεί να πάει όντως σε αναβολή ή να πάρει τις προσφορές και να αποφασίσει.

Αλλά πάντως από την αρχή δεν φαινόταν διατεθειμένη να δεχθεί «κούρεμα». Μόνον «χτένισμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή