Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/03/20)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεές 23 εκατ. από μέλη του ΣΕΒ

Η περίφημη (παραφρασμένη) φράση του προέδρου Κένεντι «δεν ρωτάμε μόνο τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για εμάς, αλλά κι εμείς για την πατρίδα» αποτελεί το μότο του ΣΕΒ και των εταιρειών-μελών του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Από τις πρώτες ημέρες της διασποράς του ιού στη χώρα μας, ο ΣΕΒ συνεργάζεται με την πολιτεία προτείνοντας μέτρα και ρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων-μελών του καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. Ταυτόχρονα, κάλεσε και καλεί όλα τα μέλη του να μετέχουν έμπρακτα στη στήριξη των δημοσίων υπηρεσιών που μάχονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΕΒ στην ιστοσελίδα του, επιχειρήσεις-μέλη του έχουν συνεισφέρει είτε σε χρήματα είτε σε είδος (ειδικές κλίνες εντατικής θεραπείας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μάσκες κ.λπ.) ποσό άνω των 23 εκατ. ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πολλές ακόμη επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ προτίθενται να προβούν σε δωρεές.

Το 50% του μισθού του παραχωρεί ο Γ. Στουρνάρας

Το κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απευθυνόταν σε βουλευτές και υπουργούς, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανταποκρίθηκε σε αυτό άμεσα. Ετσι, χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει το 50% του μισθού του για δύο μήνες, «ως μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Είναι βέβαιο ότι ο κεντρικός τραπεζίτης διαθέτει ευαισθησία και είναι επίσης βέβαιο πως στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι μιμητές.

Εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Συνεχίζονται τα μέτρα ελάφρυνσης προς τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η «Ηρων» χαρίζει τον ΦΠΑ ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές για όλον τον Απρίλιο και επιπλέον παρέχει έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill. Η Volton παρέχει έκπτωση 5% σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες της για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, 5 ευρώ επιπλέον έκπτωση σε παλαιούς και νέους πελάτες για εγγραφή στο e-bill.

Κλείνει προληπτικά εργοτάξιο της ΔΕΗ

Την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πηγές της ΔΕΗ αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνιζαν χθες ότι η απόφαση ελήφθη από την Πολιτική Προστασία λόγω των αυξημένων σε σχέση με τον πληθυσμό κρουσμάτων στην περιοχή και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από φορείς και συνδικάτα. Σε ό,τι αφορά τις λειτουργούσες μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πηγές της εταιρείας τονίζουν ότι η λειτουργία των μονάδων συνεχίζεται απρόσκοπτα τις τελευταίες εβδομάδες με το προσωπικό που έχει οριστεί ως κρίσιμο.

Επαρκής ρευστότητα στην εγχώρια οικονομία

H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο QE της ΕΚΤ θα προστατεύσει την ελληνική οικονομία από μια σημαντική πίεση της ρευστότητας, όπως επισημαίνει η S&P. Εκτός του ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει  σημαντικό όγκο ελληνικών κρατικών τίτλων, ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί την πρόσβαση στις γραμμές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται το περισσότερο από την πανδημία, ειδικά ο τουρισμός, έχουν πρόσβαση σε προγράμματα TLTRO III, τονίζει ο οίκος. Πάντως εκτιμά ότι η επενδυτική ζήτηση για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια θα μειωθεί σημαντικά, ενώ οι φετινοί στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των NPEs είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Σε αυτό σημαντικός αρνητικός παράγων είναι τα ισχυρά εμπόδια που βάζει πλέον η κρίση στη συνέχιση της ανάκαμψης του κλάδου των ακινήτων. Παράλληλα,  η S&P εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί νέα γενιά NPEs, αν και η μεγαλύτερη ευελιξία που δίνει η ΕΒΑ σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των NPEs και τα μέτρα της ΕΚΤ περιορίζουν τους κινδύνους για τον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή