Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/04/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων έως 18 Μαΐου

Παράταση της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων έως τις 18 Μαΐου (από έως 24 Απριλίου που ίσχυε) αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ δεν υπάρχει σοβαρή επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του μέτρου αυτού. Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες λόγω της επιδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο, ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Επισημαίνεται ότι το μέτρο μπορεί να αρθεί και πριν από τη λήξη της καθορισμένης περιόδου, εάν αλλάξουν οι περιστάσεις που δικαιολογούν την επιβολή του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι σε ετοιμότητα ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό έργο

Από χθες «τρέχει» ο διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας. Το έργο, ισχύος 200 MW, κατοχυρώθηκε από τη ΔΕΗ στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ, με τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή των 49,11 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 28 Μαΐου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού.

Σταθερή σε ΒΒ η πιστοληπτική ικανότητα της Housemarket

Στη βαθμίδα ΒΒ διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Housemarket, θυγατρικής του ομίλου Φουρλή με κύρια δραστηριότητα τα καταστήματα ΙΚΕΑ, η ΙCAP. Ωστόσο, στην εταιρεία προστέθηκε αρνητική τάση (negative outlook) για τους επόμενους τέσσερις μήνες, προκειμένου στο τέλος του παραπάνω διαστήματος να επαναξιολογηθεί με νεότερα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με την πορεία και τις επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19 και των εξελίξεων που προκύπτουν τόσο στον κλάδο δραστηριότητάς της όσο και εν γένει στην ελληνική και διεθνή οικονομία.

Παράταση συλλογικών συμβάσεων με ΠΝΠ

Στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου την ερχόμενη εβδομάδα με την οποία θα παρατείνεται η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας προσανατολίζεται –σύμφωνα με πληροφορίες– το υπουργείο Εργασίας. Με υπόμνημά της προς τον κ.  Βρούτση, η ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι περίπου 18 κλαδικές συμβάσεις και δεκάδες επιχειρησιακές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με περικοπές μισθών και δικαιωμάτων χιλιάδες εργαζόμενοι. Η συνομοσπονδία εργατών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, στο εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Ρευστότητα για την αγορά ενέργειας που διασφαλίζει και ένα «μαξιλάρι» έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Ενέργειας με τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Οσον αφορά ειδικά τη ΔΕΗ, πέραν της δυνατότητας που παρέχει η τελευταία ΠΝΠ σε όλους τους προμηθευτές να αποπληρώσουν σε τέσσερις άτοκες μηνιαίες δόσεις το 30% των οφειλών προς τους διαχειριστές, η επιχείρηση στρέφεται και στον δανεισμό για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Η εταιρεία διαπραγματεύεται δάνειο ύψους 150-200 εκατ. ευρώ με την EBRD και ένα δεύτερο δάνειο αντίστοιχου ύψους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς εντάσσεται και η έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για τον μήνα Μάρτιο. Ο ΔΑΠΕΕΠ χθες και σήμερα προχώρησε στην εξόφληση της πλειονότητας των παραγωγών ΑΠΕ, καταβάλλοντας συνολικά ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 6.030 τιμολογίων που αφορούν το 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την απλοποιημένη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή